Chocoladefabriek wordt Food Union
Doet de chocoladefabriek Union in Haarlem een belletje rinkelen? Dit was in 1901 de eerste chocoladefabriek in Haarlem waar chocolade vanaf de ruwe cacaoboon werd geproduceerd. Zo niet, dan maakt dit ook niets uit, want het pand staat inmiddels alweer geruime tijd leeg. Toch lijkt het binnenkort weer nieuw leven ingeblazen te worden door een nu nog onbekend concept, iets waar we bij Haerlems Bodem natuurlijk meer over te weten wilden komen.
De drie ervaren horeca-ondernemers Pepijn Rijks, Thijs Bos en Pascal Labrie stuitten op een probleem toen ze hun oude cateringruimte moesten verlaten. Een probleem dat zij blijkbaar met meerderen deelden, namelijk het gebrek aan een nieuwe professionele productieruimte die ook nog eens betaalbaar is.
Het concept: Food Union
‘Een culinaire broedplaats’: zo noemen de drie hetzelf. Een kookruimte van maar liefst 600 m2 waar ondernemers een flexplek kunnen huren om te koken. We hadden er zelf nog nooit van gehoord en dat was niet gek, want het is een concept waarvan de combinatie tot nu toe nog onbekend is. De Food Union wordt een combinatie van een kookruimte, waar restaurants de piekmomenten mee kunnen opvangen, maar ook een facilitaire ruimte, waar workshops gegeven worden door gastchefs en waar partijen de liefde voor het vak kunnen ontdekken. “We willen dat ondernemers iets moois kunnen neerzetten door ideeën met elkaar uit te wisselen en samen te werken.” Dat is de kern waar het allemaal om draait.
Het pand
Van de plaats van de koelingen en ovens tot de kastjes waar ieders kruiden kunnen worden opgeborgen: de mannen hebben overal over nagedacht. Er komt zelfs een cafeetje waar de koks tussendoor een belletje kunnen plegen of achter hun laptop kunnen werken, want rommel op de bank betekent natuurlijk rommel in het hoofd!
De ruimte beneden wordt de productiekeuken waar de Deliveroo-fietsers door het raam de bestellingen kunnen afhalen - briljant bedacht kunnen we wel zeggen. De ruimte boven dient als culinaire werkplaats, this is where the magic happens.
Toch blijft het nog wel onwerkelijk volgens Pepijn: “Mijn ouders hadden vroeger een restaurant in Wormerveer. Daar kwam ik al op jonge leeftijd in aanraking met de chocolaatjes van de Union. Het is gaaf dat ik hier nu jaren later sta en dit idee geboren is”.
Crowdfunding
De campagne voor de Food Union loopt nog tot 1 december en er moeten nog behoorlijk wat muren en plafonds worden opgeknapt van het geld. Wij zijn overigens niet de enige die enthousiast geworden zijn. Verschillende partijen, onder andere Vuur & Vlam, Keukengeheimen en Crave Foods, hebben inmiddels al hun interesse in het concept getoond.
Het zou tof zijn om binnenkort lekker te kunnen kokkerellen op een inspirerende en bruisende plaats of je eten van Deliveroo nog sneller bezorgd te krijgen. Liefde gaat immers door de maag, dus Haerlems Bodem is fan!
Tekst: Kitty Fortman
Paramedisch natuurgeneeskundig therapeut Alexia Venema weet als geen ander hoe de natuur je kan helpen gezond te worden én te blijven. In 2023 viert ze het vijfjarig jubileum van haar praktijk ‘Natuurlijk Gezonder’, waar ze mensen met klachten en overgewicht met behulp van voeding helpt om weer regie te pakken over hun lijf en leven.