Zomervakantie in Haarlem

Is er eigenlijk iets te doen voor jongeren van 14 tot 18?

De vakantie is vandaag officieel begonnen. De schooltassen en broodtrommels mogen de komende 6 weken in de kast, en de slippers en flessen zonnebrand komen er voor in de plaats. Voor kinderen tussen de 5 en 12 worden overal in Haarlem leuke vakantieactiviteiten georganiseerd. (Een kleine greep uit het aanbod vind je in dit artikel) Maar als je tussen de 14 en 18 bent, heb je in Haarlem eigenlijk gewoon pech. Voor deze leeftijdsgroep valt er maar weinig te beleven in en om onze stad. We vroegen 7 Haarlemse jongeren wat zij deze zomervakantie voor plannen hebben en wat voor georganiseerde activiteiten zij nou tof zouden vinden.

Hangen op straat is voor Chappies

We ontmoeten Mats (15) Suus, Britt, Ryan, Iris (allemaal 16), Nick (17) en Isa (18) in het Zaanenpark bij het skateparkje. Een plek waar ze vroeger allemaal best vaak kwamen maar nu eigenlijk nauwelijks meer. “Hangen op straat, voor de Mac (red.: McDonalds in de Grote Houtstraat) of in een park is meer voor Chappies.” zeggen Mats en Ryan. ‘Chappies’ is, net als Emo of Kakker, een manier om een bepaalde subcultuur binnen de jongeren te omschrijven. Een beetje een beledigende manier van omschrijven, maar iedereen weet wel meteen wat/wie ermee bedoeld wordt. Britt vult Mats en Ryan aan: “Wij gaan natuurlijk wel naar het park, het strand of ‘t Wed om daar te chillen, maar zomaar een beetje rondhangen, nee.”

Van kamperen in Nederland tot een vliegvakantie naar Thailand

De vraag is dan natuurlijk wat ze dan wel doen? Maar eerst zijn we benieuwd of ze überhaupt deze zomer in Haarlem te vinden zijn of voornamelijk op vakantie zijn in verre zonnige landen. Over het algemeen blijken ze allemaal gemiddeld zo’n drie weken weg te zijn. Variërend van kamperen in Nederland en België tot reizen naar Kaapverdië en Thailand. Alleen Suus weet het nog niet. Ze verwacht dat ze met haar ouders nog wel last minute iets zullen boeken, maar wanneer en waar naartoe moet ze maar afwachten. 

Wel een beetje werken, maar niet meer dan anders

En de overige weken? Doet ‘de jeugd van tegenwoordig’ nog aan seizoensbaantjes? Niet echt. De meesten hebben wel een baantje, maar werken daar ook buiten de vakantie om. Op Ryan na, die tussen de 30 en 40 uur per week bij een snackbar werkt, hebben de anderen niet echt de behoefte hun uren uit te breiden. Mats en Suus werken 1 dag in de week bij een supermarkt, Britt bij een dierenwinkel en Nick werkt zo’n 20 uur per week bij een strandtent. Iris heeft momenteel geen werk en is van plan daar pas naar te gaan zoeken wanneer de vakantie is afgelopen. De bekende vakantiebaantjes van weleer (denk bollenpellen en dergelijke) zijn niet meer van deze tijd. Ook omdat de wetgeving tegenwoordig strenger is ten aanzien van de werkzaamheden die jongeren wel en niet mogen uitvoeren. 

Geen overvolle kroeg, maar een feestje in de huiskamer

Wat doen ze met de rest van hun tijd? Eigenlijk precies wat de ‘grote mensen’ ook doen: winkelen, met vrienden afspreken, sporten en, zoals we dat van pubers verwachten, een beetje op de bank hangen en uren op hun telefoon filmpjes kijken. Daarnaast willen ze graag stappen. Maar op de 18-jarige Isa na, mogen ze officieel nog geen alcohol drinken. Stappen in het Patronaat, het Slachthuis of in een van de vele kroegen in de Haarlemse binnenstad doen ze wel. Maar aangezien ze toch graag al en biertje of een bacardi-cola willen drinken, zijn thuisfeestjes nog steeds populair. Met name Isa en Nick vallen echt onder de groep jongeren die de afgelopen twee jaar hun eerste stappen in het uitgaansleven in diverse huiskamers zetten. Daar is volgens Nick niks mis mee. “Het is supergezellig. Geen overvolle kroeg waar je een kwartier moet wachten om een drankje te bestellen. En waar je vervolgens €5,- voor mag afrekenen. Je kent de meeste mensen en er is geen sluitingstijd.”

VANAF JE 14E HEB JE ECHT GEEN ZIN MEER IN DAT SOORT GEORGANISEERDE KNUTSELACTIVITEITEN.

Britt (16 jaar)

Maar zouden ze het dan niet leuk vinden als er ook voor hen meer uitgaansgelegenheden zouden zijn? Of als er vanuit de Gemeente of de lokale culturele instellingen meer voor hun georganiseerd zou worden? Bijvoorbeeld DJ-workshops, surfclinics, een gratis cursus kleding ontwerpen of zoiets? De jongeren zijn duidelijk in hun antwoord: nee. Ze hebben er geen behoefte aan en zouden zich er niet voor inschrijven. Isa zegt: “Heel eerlijk, we hebben het normaal hartstikke druk met school en huiswerk en sport en zo. Het is fijn dat we even niks moeten. Ik verveel me écht niet.” Britt knikt en vult aan: “Als kind vind je dat soort dingen nog leuk, maar vanaf je 14e heb je echt geen zin meer in georganiseerde knutselactiviteiten.”

Een club en een extra festivalletje

Wat zouden ze dan wèl willen? Ook hier is hun antwoord behoorlijk eensgezind: een club voor jongeren onder de 18. Waar je gratis of voor een klein bedragje kan dansen, aan de bar hangen, chillen, misschien gamen. Oh, en nog een festival a la Bevrijdingspop ergens begin augustus ofzo. Leeftijd wel een dingetje. De gemiddelde 17-jarige wil niet met een 14-jarige in dezelfde club staan. (“Sta ik straks met m’n kleine zusje in de kroeg!” zegt Britt afkeurend). Ook het hele ‘chappie, kakker, emo-ding is een obstakel. Die gaan ook niet makkelijk samen.

ZOU ER WEL EENS WORDEN NAGEDACHT OVER ONZE BEHOEFTEN EN WENSEN?

Isa (18 jaar)

Toch zou het fijn zijn als er eens iemand was die zich écht ging verdiepen in de behoeften van de jongeren. Isa zegt: Soms voelt het of de overheid en volwassen in het algemeen niet echt om ons geven. Het gaat veel over school en cijfers en studeren. Ik vraag me af of men eigenlijk wel eens nadenkt over onze behoeften en wensen. Over hoe onze toekomst eruit ziet. Of we nog wel woonruimte kunnen betalen en dergelijke. Je hoort nu vaak: ‘Uit onderzoek blijkt dat het slecht gaat met de jongeren. Ze zijn depressief.’ Het is goed dat het onderzocht wordt, maar ik ben dan ook wel benieuwd of ze er iets aan willen doen.” Mats reageert: “Het is wat mij betreft niet eens echt de verantwoordelijkheid van de overheid. Ondernemers zouden ook wel meer mogen doen voor onze doelgroep.’’

Isa: “Dat is waar, maar dat is voor hen denk ik niet zo rendabel. Jongeren hebben weinig geld en ze kopen geen drank.” Ryan vertelt dat hij nog wel eens naar Flinty’s gaat. Dat is een soort jongerensociëteit op de Gedempte Oudegracht. Daar kun je ook poolen en er spelen wel eens bandjes. De rest van de groep kijkt verbaasd. Ze hadden er nog nooit van gehoord. “Nou,” zegt Isa lachend, “Dat is ook iets waar dan wel eens iets aan gedaan mag worden; de communicatie.” 

Welke ondernemer durft het aan?

De verrassende conclusie na het gesprek is dat de Haarlemse jeugd zich deze zomervakantie niet zal vervelen. Ze hoeven geen cursussen, zomerkampen of een georganiseerde zwemvierdaagse. Ze willen eigenlijk vooral als groep meer serieus genomen worden. Een begrijpelijke behoefte. Bij Haerlems Bodem zijn we benieuwd of en welke Haarlemse horecaondernemer de uitdaging aan durft te gaan en een concept gaat bedenken om de tieners een uitgaansplek te bieden waar ze ‘s avonds met hun vrienden heen kunnen zonder meteen 80 euro mee te hoeven nemen. Ben jij die ondernemer? Laat het ons weten. We komen dan graag bij je langs om er meer over te horen.

Meer lezen over de mogelijkheden voor jongeren in Haarlem? Lees dan dit artikel eens.

Fotografie: Stefan Witte

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Concert Balthazar laat Woodstock knetteren

Volgende
Volgende

Honkbalweek Haarlem: een masterclass sfeerbeheer