Toneel- en Filmschuur worden Schuur
Directeur Toneel- en Filmschuur Marelie van Rongen trapte het nieuwe cultuurseizoen af met een paar huishoudelijke mededelingen. Na dik twintig jaar worden de Toneel- en Filmschuur ingekort tot Schuur en heeft ontwerper- en huisstijlvormgever Joost Swarte het oude logo in een modern jasje gestoken met een speciaal voor de Schuur ontworpen lettertype.
Marelie legt uit dat na een dik jaar van coronaperikelen de Schuur zes sterke uitgangspunten hanteert: Dans, Theater, Jeugd & Jongeren, Loading Dock Sessions, Film en wat ze zelf dan maar de noemer ‘Social Practice’ geeft. Elk van de zes uitgangspunten wordt op het podium toegelicht door het aanwezige programmateam.
Sterk programma
Zo laat Marjorie Boston voor Dans weten dat er naar kruisbestuivingen met ouderwets circustheater gezocht wordt en dat Sabrina Starke als storyteller in de huid van Nina Simone zal kruipen. Qua Theater is en blijft de Schuur een cultuurbak voor nieuwe én gevestigde theaterproducties en is men blij dat hier in ons eigen Haarlem de meest recente productie van Ivo van Hove in première gaat. Jeugd & Jongeren houdt in dat het theater- en filmprogramma inspeelt op de schoolvakanties met workshops, het 2 Turven Hoog Festival en Cinekid. Onder Loading Dock Sessions voert men alles op dat met taal, poëzie, spoken word, urban culture en storytelling te maken heeft. Qua film wil men – nog meer dan voorheen – verhalen vertellen en verpakken in specials op titel, op acteurs/actrices, op regisseur en op thema. Tot slot biedt de pijler Social Practice een letterlijk podium om sociaal-maatschappelijke thema’s zoals ongelijkheid, racisme en feminisme onder de aandacht te brengen. Qua film wil men – nog meer dan voorheen – verhalen vertellen en verpakken in specials op titel, op acteurs/actrices, op regisseur en op thema.
Over de Schuur
De Toneelschuur begon eind jaren zestig als actiegroep Toneelschuur om avantgardistische theatervernieuwing in Haarlem te verwezenlijken. Op 2 maart 1970 werd een eigen vlakke zaal op de bovenverdieping van Smedestraat 23 geopend die plaats bood aan 80 bezoekers. Het pand was een patronaatsgebouw, bijna een pakhuis met meer gangetjes dan zalen.
De actiegroep noemde zich Schuur en niet het ‘Toneelpakhuis’ naar het schuurtje waar de Russische toneelleider Konstantin Stanislavski een paar jaar voor 1900 zijn nieuwe manier van dramaturgie ontwikkelde. Hij vond hij een systeem uit, waarbij de acteur moest spelen alsof het echt is en daarbij moest putten uit de diep verborgen herinneringen in zijn emotioneel geheugen. Stanislavski wenste emotionele overgave en verwachtte geen onderscheid tussen het persoonlijke zijn van de acteur en de gespeelde rol.
Identiteit en huisstijl
Joost Swarte herontwikkelde samen met Mels Broekman en Saar Manders de huisstijl van de Schuur in een totaal eigenzinnig Haarlems alfabet waar Lautje Coster alleen maar jaloers op kan zijn, want de Film- en Toneelschuur zijn altijd een toonbeeld van ontwikkeling geweest. De Schuur loopt wederom ver op alle troepen vooruit.
Het nieuwe seizoen van de Schuur belooft één schurende happening te worden waarvan we niet alleen kunnen genieten maar kunnen leren en waardoor we ons blijven ontwikkelen. De aftrap belooft veel goeds en moois voor Haarlem.
Meer weten? Bezoek: www.schuur.nl of www.toneelschuur.nl of www.filmschuur.nl.
Fotografie: René van Stekelenborg
In de podcast: Haarlem Buitenbeeld belichten Marius Bruijn en Sietske Roorda verschillende kunstwerken in de publieke ruimte. In de derde aflevering nemen ze vier kunstwerken onder de loep van vrouwen als verzetsheld, als manwijf of als muze.