One Artist, One Week, One Record

Slachthuis Haarlem nodigt artiesten uit regio Haarlem uit om zich een week lang op te sluiten in het Slachthuis-gebouw. Ze krijgen de ruimte om te doen wat ze willen, maar één ding is zeker; aan het einde van de week gaat de artiest naar huis met een eigen ‘vinyl pressing’ van het unieke werk dat in ‘lockdown’ is gemaakt.Hier een subkop

Kom maar op als je durft, talent van Haarlem!

Jeroen Blijleve, directeur Stichting Slachthuis is zelf muzikant en heeft daarnaast ooit een eigen platenlabel gehad. Hij snapt dat er in deze rare tijd juist ruimte is voor echte makers om hun plek op te eisen, de stoute schoenen aan te trekken en aan te kloppen bij de podia voor het pitchen van concepten, ideeën en suggesties. Juist omdat Jeroen zelf snapt dat een zaal, een poppodium en een repetitieruimte vooralsnog de beste broedplaats en kweekvijver is voor jong lokaal talent. 

Jeroen legt uit: “Juist die nieuwe generatie artiesten en opkomend talent is zoekende. Of ze beschikken niet over een eigen ruimte, hebben geen eigen studio of bezitten niet de juiste kennis en techniek. En dus kunnen we van de nood een deugd maken. Zeker in deze tijd waarin veel totaal verschillende jonge muzikanten, van dj’s en hiphopgasten tot aan popartiesten en metalheads, elkaar opzoeken om van elkaar en van onze expertises te leren. De ‘lockdown’ heeft ons geleerd dat een tijdelijke afzondering ook betekent dat er geen negatieve impulsen van buitenaf zijn en er een vrijheid ontstaat voor eigen verfrissende ideeën, lef en durf.”

Het idee van One Artist, One Week, One Record

“Een artiest begeeft zich één week in een ruimte waar hij/zij met mede-artiesten zich focust op een gezamenlijk doel. In een week van afzondering in het Slachthuis heeft de artiest nieuw werk gemaakt; van een single tot videoclip, van videodagboeken tot album, van podcastserie tot albumhoes, het eindproduct wordt door de artiest zelf gekozen, bepaald en geproduceerd." vertelt Jeroen. "Het Slachthuis en Patronaat bieden ondersteuning in het maakproces. Ook wordt er toegewerkt aan een presentatie van het eindproduct, niet alleen voor een publiek, maar ook voor de muziekindustrie. De artiest werkt aan een korte pitch van 15 minuten die wordt gepresenteerd aan boekingskantoren, festivals, platenlabels en poppodia.”  

Slachthuis Records

De kers op de taart is dat de single, de albumtrack, de EP of plaat die in deze week wordt gerealiseerd in kleine oplage op vinyl wordt geperst. De apparatuur hiervoor wordt aangeleverd uit Duitsland – een investering waardoor het team van Slachthuis zichzelf kan leren platen te persen. De artiest loopt na een week het Slachthuis uit met nieuw materiaal en een kleine oplage op vinyl, maar 'best of all', veel inspiratie en support van een creatieve uitvalsbasis die hopelijk zorgt voor een extra stimulans in zijn/haar carrière.

Niet nieuw...

Het zou kunnen dat het concept achter dit initiatief je bekend voorkomt. Dat klopt. Cornald Maas presenteerde namelijk ruim tien jaar geleden al het tv-programma: Opium. Dat tv-programma over nieuwe muziek- en theatervoorstellingen, tentoonstellingen en films was afgeleid van een gelijknamig radioprogramma dat al sinds 1991 bestond en live werd uitgezonden vanuit Vondel CS in Amsterdam. Een van de vaste onderdelen was dat een kunstenaar, schrijver, artiest, muzikant of performer zich een week afzonderde in Vondel CS en aan het eind van de week alle opgedane inspiratie en prikkels verwerkte in een lied, kunstwerk of voorstelling. De Haarlemse kunstenares Ytje Veenstra heeft zich op uitnodiging een paar jaar geleden toen ook laten verleiden om zich een week af te zonderen in Vondel CS.

Daag jezelf uit!

Voor ‘One Artist, One Week, One Record’ komen alle artiesten – maakt niet uit in welk genre - in aanmerking die ondanks alles nooit stil willen zitten. Het zijn de artiesten die maar beperkte middelen hebben omdat studio’s en oefenruimtes te duur of gesloten zijn en omdat er weinig mogelijkheid is om op te treden voor publiek. Het Slachthuis biedt zich nu aan als dé plek waar iedereen met talent alle verloren tijd kan inhalen en naar huis terugkeert met een prachtig eindproduct op zak.

En, ook niet onbelangrijk, iedereen is uitgenodigd om alvast kennis te maken met het 'nieuwe' Slachthuis waar in oktober 2022 een kersvers popcentrum de deuren opent. De gemeente Haarlem werkt samen met ontwikkelcombinatie BPD/De Nijs hard aan de ontwikkeling van het Slachthuisdistrict met als doel er de meest bruisende nieuwbouwwijk in Haarlem-Oost van te maken. Dus bereid je voor dat straks bij jou om de hoek een nieuw popcentrum verrijst.

Meedoen?

Denk jij dat jij de toekomst van de Haarlemse muziek-scene in de toekomst eens flink kan opschudden. Schrijf je dan snel in want er is slechts plek voor 5 lokale artiesten/acts in dit bijzondere programma. Uit alle inzendingen worden de vijf gelukkigen geselecteerd door Jeroen Blijleve met hulp van het programmateam van het Patronaat, bestaande uit Lisa de Jongh, Daan Holthuis en Pelle Lopik. Onthoud dat alles mag en er gezocht wordt naar de meest uiteenlopende stijlen en genres. Mail Jeroen: jeroen@slachthuishaarlem.nl

Kijk ook eens op deze websites voor meer info:

https://www.facebook.com/slachthuisoefenruimtes
https://www.slachthuisterrein.nl
www.slachthuisdistrict.nl

tekst en fotografie: René van Stekelenborg

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Gluren 2021: jazz, poëzie en blote mannen

Volgende
Volgende

Toneel- en Filmschuur worden Schuur