Mee met Werkgroep Open Joodse Huizen

Een indrukwekkende dag: fotograaf Rob Ouwerkerk bracht een bezoek aan locaties die een speciale rol hebben gespeeld. De bijeenkomsten waren georganiseerd door de Werkgroep Open Joodse Huizen.

Stadhuis

In de raadszaal van Haarlem hangt sinds 4 mei 2005 een oorkonde ter herinnering aan de drie Joodse raadsleden die in de oorlog door de nazi’s zijn vermoord. Wim de Wagt schreef een boek over hen en vertelt in de raadszaal, samen met een familielid. Wie waren zij, wat was hun lot? (bron: Werkgroep Open Joodse Huizen)

Een boeiend verhaal van Wim de Wagt in een sfeervolle half gevulde raadszaal van het stadhuis. 

Na de lezing met originele beelden uit de jaren 40 was er nog een goede en indringende afsluiting door Jos Wienen.

Joods Gemeentegebouw Haarlem Lange wijngaardstraat 14

Een uniek gebouw, er moet nog wat aan gebeuren. Tientallen bezoekers stonden te wachten voor een bezoek met rondleiding in dit bijzondere pand.

Op dit adres wordt in 1888 het Joods Gemeentegebouw geopend. Toen de synagoge aan de Lange Begijnestraat eind 19e eeuw te klein werd voor de bloeiende Joodse gemeenschap werden in dit gebouw allerlei functies en voorzieningen van en voor de Joodse gemeenschap samengebracht, zoals twee schoollokalen en twee zalen die gebruikt konden worden voor vieringen, vergaderingen en herdenkingen. Wanneer Joden in de oorlog steeds meer geïsoleerd raken en uit het openbare leven geweerd worden, richt het kerkbestuur hier een eigen bibliotheek en café in, en komen er douches, lesruimten en een speelplaatsje. Ook is hier het kantoor van de Joodse Raad van Haarlem, die onder de Joodse Raad van Amsterdam valt.  (bron: Werkgroep Open Joodse Huizen)

Madoerastraat

Een boekpresentatie van historicus Jan de Roos. Een sfeervolle lezing op het Madoerapleintje in aanwezigheid van familie en buurtgenoten.

Tijdens de oorlog wordt Liesje Prins, een Joods meisje van vijf jaar uit Amsterdam, door haar ouders op de hoek Atjehstraat-Madoerastraat ondergebracht. Zelf duiken zij in Amsterdam onder, maar worden in september 1943 verraden en naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Liesje wordt in Haarlem liefdevol verzorgd door muzieklerares Lyda Reijer. Ook Lyda’s zus Rie en haar man Jo van der Voort, die in Tilburg wonen, helpen bij de onderduik. Maar dan vallen er Jodenjagers in. (bron: Werkgroep Open Joodse Huizen)

Spaarnelaan 25

Guido Wallagh vertelt samen met de huidige bewoners van Spaarnelaan 25 over het gezin van zijn grootmoeder Selma Chapon dat hier woonde. Haar tante Rebecka Bloemendal-Zilverberg kwam er wekelijks met haar zoons op bezoek. Van de, via hun moeders, tradities en passies, nauw verbonden gezinnen Chapon en Bloemendal overleven alleen Selma en Jules Chapon en hun neef Philip Bloemendal, de latere stem van het Polygoon journaal, de oorlog. (bron: Werkgroep Open Joodse Huizen)

Na de dodenherdenking en kranslegging op de Dreef volgde tenslotte het weer prachtige concert in de Haarlemmer Hout door het Kennemer Jeugdorkest voor de laatste maal gedirigeerd door Mathijs Broers.

Kranslegging op de Dreef

Tekst + Beeld

 
 

MEER VAN DEZE AUTEUR

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Bevrijdingspop nog altijd groots

Volgende
Volgende

KREZIP weer in ‘Patronaatje’