Samen de schouders onder de Waarderworst
Een heerlijke, droge worst waar geen dier voor hoeft te lijden en die ook nog eens van Haarlemse bodem afkomstig is: wie vindt dat géén goed idee? Tjalling Gerus van Lekker Zootje kon niemand bedenken. Hij bracht het idee verder via zijn oesterzwamkwekerij in de Waarderpolder. Via een crowdfundingsactie wordt getracht de laatste stap te zetten, zodat we zometeen bij de borrel allemaal aan de Waarderworst kunnen. Redacteur Quirijn bezocht Tjalling om over de actie te praten.
Oesterkwekerij
Ik moet bekennen dat ik even moest bellen waar ik moest zijn. De Industrieweg kan ik vrij blindelings vinden, maar dat daar in de voorbije maanden een oesterkwekerij is neergestreken, is mij even ontgaan. Gelukkig hebben Tjalling, Mo en Caroline van Lekker Zootje begrip voor mijn zoektocht (en vertraging), en word ik bij het hek allerhartelijkst ontvangen. ‘We zitten hier pas sinds augustus, dus we snappen het. Al hangt er wel een bordje,’ knipoogt Tjalling.
Crowdfundingsactie
Ik bezoek Lekker Zootje naar aanleiding van de crowdfundingsactie die zij gestart zijn. Het doel is om 25.000 euro bijeen te krijgen om de Waarderworst te ontwikkelen en produceren. De Waarderworst is een veganistische worst geïnspireerd door de Franse fuet. Nu moet ik bekennen dat ik daar als vegetariër niet veel beeld bij heb, maar de toelichting die ik van Tjalling krijgt trekt me zonder moeite over de streep: een lekkere, droge worst voor bijvoorbeeld bij de borrel, gemaakt van oesterzwammen uit de eigen kwekerij, en zonder dierenleed of een ecologische voetafdruk anderszins. Count me in!
Lekker alternatief voor worst van vlees
“Ik merkte toen ik zelf geen vlees meer at, dat voor de meeste zaken al een goed alternatief te koop was, behalve voor een lekkere hartige droge borrelworst zoals een Franse fuet of saucisse. Eigenlijk heel gek gezien de populariteit van deze worsten in de horeca of thuis bij de borrel. En eigenlijk waren heel veel mensen die ik daarover sprak het direct met me eens”, aldus Tjalling.
Zo is het idee van de Waarderworst ontstaan; een 100% vegan borrelworst met als hoofdingrediënt de oesterzwammen uit de eigen kwekerij. “Het is nog niet zo makkelijk om een goede worst te ontwikkelen, maar in samenwerking met Studio Fava, een gerenommeerd bureau gespecialiseerd in vegan producten, is het toch gelukt. Na verschillende proefsessies is er nu een recept waarin de worst een mooie structuur heeft, sappig is en een lekkere bite heeft. Echt lekker dus. Ik heb een kritisch proefpanel, bestaande uit een bevriende chefkok uit een sterrenrestaurant en, de meest kritische proevers, mijn kinderen. Zij zijn allen erg enthousiast.’
Paramedisch natuurgeneeskundig therapeut Alexia Venema weet als geen ander hoe de natuur je kan helpen gezond te worden én te blijven. In 2023 viert ze het vijfjarig jubileum van haar praktijk ‘Natuurlijk Gezonder’, waar ze mensen met klachten en overgewicht met behulp van voeding helpt om weer regie te pakken over hun lijf en leven.