Samen de schouders onder de Waarderworst

Een heerlijke, droge worst waar geen dier voor hoeft te lijden en die ook nog eens van Haarlemse bodem afkomstig is: wie vindt dat géén goed idee? Tjalling Gerus van Lekker Zootje kon niemand bedenken. Hij bracht het idee verder via zijn oesterzwamkwekerij in de Waarderpolder. Via een crowdfundingsactie wordt getracht de laatste stap te zetten, zodat we zometeen bij de borrel allemaal aan de Waarderworst kunnen. Redacteur Quirijn bezocht Tjalling om over de actie te praten.

Oesterkwekerij

Ik moet bekennen dat ik even moest bellen waar ik moest zijn. De Industrieweg kan ik vrij blindelings vinden, maar dat daar in de voorbije maanden een oesterkwekerij is neergestreken, is mij even ontgaan. Gelukkig hebben Tjalling, Mo en Caroline van Lekker Zootje begrip voor mijn zoektocht (en vertraging), en word ik bij het hek allerhartelijkst ontvangen. ‘We zitten hier pas sinds augustus, dus we snappen het. Al hangt er wel een bordje,’ knipoogt Tjalling.

Crowdfundingsactie

Ik bezoek Lekker Zootje naar aanleiding van de crowdfundingsactie die zij gestart zijn. Het doel is om 25.000 euro bijeen te krijgen om de Waarderworst te ontwikkelen en produceren. De Waarderworst is een veganistische worst geïnspireerd door de Franse fuet. Nu moet ik bekennen dat ik daar als vegetariër niet veel beeld bij heb, maar de toelichting die ik van Tjalling krijgt trekt me zonder moeite over de streep: een lekkere, droge worst voor bijvoorbeeld bij de borrel, gemaakt van oesterzwammen uit de eigen kwekerij, en zonder dierenleed of een ecologische voetafdruk anderszins. Count me in! 

Lekker alternatief voor worst van vlees

“Ik merkte toen ik zelf geen vlees meer at, dat voor de meeste zaken al een goed alternatief te koop was, behalve voor een lekkere hartige droge borrelworst zoals een Franse fuet of saucisse. Eigenlijk heel gek gezien de populariteit van deze worsten in de horeca of thuis bij de borrel. En eigenlijk waren heel veel mensen die ik daarover sprak het direct met me eens”, aldus Tjalling.

Zo is het idee van de Waarderworst ontstaan; een 100% vegan borrelworst met als hoofdingrediënt de oesterzwammen uit de eigen kwekerij. “Het is nog niet zo makkelijk om een goede worst te ontwikkelen, maar in samenwerking met Studio Fava, een gerenommeerd bureau gespecialiseerd in vegan producten, is het toch gelukt. Na verschillende proefsessies is er nu een recept waarin de worst een mooie structuur heeft, sappig is en een lekkere bite heeft. Echt lekker dus. Ik heb een kritisch proefpanel, bestaande uit een bevriende chefkok uit een sterrenrestaurant en, de meest kritische proevers, mijn kinderen. Zij zijn allen erg enthousiast.’

Maak het mogelijk
Om die worst het levenslicht te laten zien, moeten aanzienlijke opstartkosten gemaakt worden. Deze wil Lekker Zootje via een crowdfunding zien te dekken. Zodoende de campagne op CrowdAboutNow, welke tot 30 september loopt. Wil jij binnenkort in je favoriete kroeg of restaurant, lekker op het terras of thuis bij de borrel van de Waarderworst genieten? Neem dan deel aan de actie!

Derde loot aan de stam
De Waarderworst is de derde loot aan de stam van Lekker Zootje. Er worden reeds heerlijke bitterballen en croquetten op de markt gebracht. Allemaal veganistisch, allemaal van oesterzwammen uit eigen kwekerij. Een kwekerij die, zo heb ik snel genoeg door, een verhaal op zich verdient. We spreken dan ook af om hier snel over door te praten. Dit verhaal van duurzaamheid, circulariteit, energieneutraliteit en heerlijke producten verdient namelijk meer aandacht dan een paar regels. Aandacht die we er, na de afronding van de campagne voor de Waarderworst, aan zullen geven. Ook op Haerlems Bodem. Kan je niet wachten? Kijk dan vast op de website van Lekker Zootje voor meer informatie over dit bijzondere bedrijf en de heerlijke producten. 

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

WIES op Haerlems Bodem

Volgende
Volgende

Terrassen in het groen: Paviljoen Loef