Malle Babbe: vrolijke, muzikale ode aan de outcast onder Haarlemse hemel

Vanaf 25 augustus presenteert Stadsschouwburg Haarlem op het voorplein de zomerkomedie in de buitenlucht: Malle Babbe.

Lekker dier van plezier

De Malle Babbe uit deze fijne, taboedoorbrekende familievoorstelling is niet weggelopen uit de hit van Rob de Nijs uit 1974, maar uit het beroemde schilderij van Haarlemse kunstenaar Frans Hals uit 1633. Waar Rob’s Malle Babbe een ‘lekker dier van plezier’ was, worstelde die van Frans  -haar echte naam was overigens Barbara Claes- met psychische problemen in het Dolhuys, het toenmalige Haarlemse huis voor de ‘dollen’. Ze was een buitenbeentje, zoals veel mensen die door Frans Hals werden vereeuwigd. Een fantastisch theaterpersonage dus. Ook de overige personages in de muzikale komedie hebben echt bestaan of zijn gebaseerd op Dolhuys bewoners.

Pieter ziet ze vliegen

In de voorstelling volgen we het wel en wee van schilder Frans Hals, zijn zoon Pieter en Malle Babbe. Wanneer Pieter Hals door zijn vader naar het Dolhuys wordt gestuurd omdat hij wil vliegen, leert hij van Malle Babbe en de andere bewoners het klappen van de zweep in zijn tijdelijke onderkomen. Frans Hals schaamt zich ondertussen voor zijn zoon en weigert hem te bezoeken. Gelukkig wil Malle Babbe Frans wel aan informatie helpen over de toestand van Pieter. Zolang hij bereid is haar portret te schilderen... 

Ode aan de outcast

De komedie doorbreekt op een luchtige manier het taboe op mentale problemen. Het is een vrolijke voorstelling met een serieus randje voor volwassenen en iets oudere kinderen. Pieter Hals leert in het Dolhuys wat ‘gek zijn’ nou eigenlijk betekent, terwijl Malle Babbe haar ware ik aan de wereld toont. Het erkennen van dat kleine stukje gekte dat in ons allemaal zit, is immers een goed ding, is de terechte conclusie. Toegegeven: in de tijd van Malle Babbe kreeg je dat stempel al snel. Zelfs als je als Haarlemse protestant verliefd werd op een katholiek liep je kans in het Dolhuys terecht te komen. Maar laten we wel wezen: het Dolhuys kende ook een bewoner die dacht dat hij Napoleon was.

Silent disco vibe op het plein

Malle Babbe is een voorstelling die geen seconde verveelt, boordevol muziek en beweging. Musical, pop, jazz en indrukwekkende koorpartijen zetten het bijzondere verhaal van Malle Babbe kracht bij. Het publiek krijgt een koptelefoon op en zit regelmatig middenin het verhaal, wanneer de acteurs zich via een ramp tussen bezoekers begeven, om het volgende moment op te duiken op het dak van het gebouw. 

Club Kenau

Malle Babbe is een eigen productie van de Stadsschouwburg, gemaakt door de bevlogen Club Kenau. Toen een aantal toneelschoolstudenten in 2019 van de Schouwburg de kans kreeg familievoorstellingen te maken, bleken de samenwerking én de inspirerende plek een gouden combinatie. Club Kenau heeft inmiddels dan ook een reputatie waar te maken: na de succesvolle voorstellingen Hemels Haarlem (2019) Kenau (2020) en Kenau XL (2021) storten de jonge makers zich met Malle Babbe opnieuw op een lokaal, historisch verhaal met een vrouw in de hoofdrol. En rond de kerstdagen is het tijd voor een bewerking van literaire klassieker Moby Dick.

Malle Babbe speelt van donderdag 25 augustus t/m donderdag 8 september 2022 op het voorplein van de Stadsschouwburg. Koop hier je tickets.

Edit: Goed nieuws, je kan nu tot en met 11 september naar de voorstelling.

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Haerlems Bodemverkenner: september

Volgende
Volgende

Thuiskomen