Hoe je van een olifant een mug maakt

Hele volksstammen beheersen de kunst om van een mug een olifant te maken. Met alle gevolgen van dien. Verongelijkt je gelijk gaan halen en van kleine zaken een hoop poeha maken die het sop niet waard zijn. Zou het niet veel leuker zijn om een nieuwe Haarlemse volkssport te maken? Precies het omgekeerde hiervan. Een jaarlijkse wedstrijd van hoe je van een olifant een mug kunt maken. Daar zouden de gemeenschap en de gemeente een hoop voordeel mee kunnen halen. Wellicht dat dan het stationsplein ineens gezellig werd, we iets aan de meeuwenoverlast konden doen en het parkeervraagstuk ineens heel simpel werd.

Ik ben ervan overtuigd dat elk vraagstuk in Haarlem gewoon een puzzel is. En als we in plaats van leunen op organisaties (de clubs aan wie we historisch gezien het puzzelen hebben overgelaten) het initiatief bij de burgers neerleggen, dan zouden we veel vraagstukken zonder geld en dikke rapporten kunnen aanpakken. Maar we zijn dat verleerd. Door mijn werk kom ik regelmatig op plekken, waar projecten zonder projectplan, beleidsplan, visie en een sluitende begroting, gedoemd zijn om genegeerd te worden.

Een bureaucraat heeft het nu eenmaal niet zo op dit soort zaken. Uit ervaring weet ik dat je soms al klooiend en knutselend moet beginnen aan een puzzel. En als je maar genoeg communiceert over alle ins en outs en die zichtbaar maakt voor mede-puzzelaars dan krijg je vanzelf meer hulp, informatie en ideeën. En dan is de puzzel sneller opgelost.

Vroeger was dit nog best wat gedoe. Maar sinds de komst van het web en smartphones is snel informatie vergaren en hulp mobiliseren niet meer zo lastig. De hele actie van basisschoolleraren die niet via een dure vakbond maar via een (gratis) facebookgroep 60.000 collega’s wisten te mobiliseren leverde in een maand 700 miljoen op van het kabinet. Als we dit soort inzichten en ideeën toepassen op lokale schaal dan krijgen we een hoop beweging en verbetering.

Het niveau en de creativiteit van de Haarlemse bevolking is ongekend groot. Als we daar wat beter uit zouden kunnen putten, dan zouden we van veel olifanten die in de weg staan muggen kunnen maken.

Game on.

Deze column verscheen eerder in print, in regionaal glossy magazine LEVEN!

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Marleen van SUPmission won de Libelle Ster award 2021: ‘Niks doen is gewoon geen optie’

Volgende
Volgende

Hard werken, vrienden als collega’s en gezellige borrels!