Moedige Haarlemmers

Elke dag neem ik de trein van Haarlem naar Amsterdam. Wanneer ik het stationsplein op loop, grijpt het beeld van de twee stoer-uitziende personages iedere keer weer mijn aandacht. Met een lengte van bijna vier meter is hetstandbeeld op het stationsplein ook haast niet te missen. Ik vind het werkelijk een mooi ding, en kan er met plezier naar kijken. Het heeft gewoon iets. Je zou bijna zeggen dat het de Middeleeuwse versie van het Amerikaanse criminele stel Bonnie en Clyde moet voorstellen. Maar, als je het bijschrift leest, kom je erachter dat de twee personages Kenau Simonsdochter Hasselaar en Wigbolt Ripperda representeren.

Kenau en Ripperda… Wie zijn deze twee eigenlijk? En waarom weet ik zo weinig van ze? Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat het standbeeld van Kenau en Ripperda op het stationsplein in Haarlem is geplaatst. Met een lengte van zo’n vier meter valt dit standbeeld, gemaakt door Haarlemse kunstenares Graziella Curreli, best op. Het zou moeten gaan om de twee verzetshelden Kenau Simonsdochter Hasselaar en Wigbolt Ripperda, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Haarlemse geschiedenis. Zo zouden Kenau en Ripperda, samen met andere moedige Haarlemmers, de stad zeven maanden lang hebben verdedigd tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog.

Helaas stonden de Haarlemmers geen kans tegen de Spaanse troepen, en kwam de strijd op 12 juli 1573 ten einde. Haarlem gaf zich over. Hoewel Kenau wist te ontvluchtte van de horror die haar te wachten zou staan, kreeg Ripperda die kans niet. Hij is, samen met enkele honderden medestanders, op de plek die we nu De Grote Markt noemen, onthoofd.

Je kunt het je haast niet voorstellen; dat vroegere bewoners van dit prachtige Haarlem ooit (letterlijk) hebben moeten vechten om de stad. Ze gebruikten hier soms kokend water en stapels brandend hooi voor. Hoe anders is het nu? Het beeld van Ripperda en Kenau op het stationsplein staat symbool voor het bloed, de kracht en moed die Haarlemmers hebben moeten afstaan. Hoewel er nogal wat kritiek is geweest op het standbeeld (Kenau zou té vrouwelijk zijn afgebeeld en het standbeeld zou te groot zijn) staat het naar mijn idee gewoon goed zo. Lekker óp het stationsplein, zodat iedereen die Haarlem in- en uitreedt via het OV, wat meekrijgt van de geschiedenis van de Haerlemse Bodem.

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Volgende
Volgende

Verbonden door geschiedenis: Keti Koti in Haarlem