De wereld achter de gedachten volgens conscious coach Niels Mooij

Het klinkt zo lekker hip en mindful, dat bewust leven. Maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? En wat heb je er aan? Betekent het dat je iedere dag urenlang op een matje moet mediteren? Aan yoga moet doen en niets anders meer dan rauwkost moet eten om zo gezond mogelijk te leven? Of zijn er ook andere manieren? Komende maanden schrijf ik voor Haerlems Bodem over bewust leven. Ik interview een aantal inspirerende Haarlemse ondernemers die zich bezighouden met bewust leven om te laten zien wat het kan betekenen. Deze keer is Niels Mooij aan de beurt!

Niels Mooij

Niels Mooij is conscious coach, ofwel bewustzijnscoach. Hij leert mensen om meer bewust te worden van de stilte. Dat doet hij door mensen stap voor stap te coachen en te begeleiden in de natuur en hen te leren uit de wereld van gedachten en patronen te stappen. Om zo inzicht te krijgen in wie ze echt zijn. Niels gebruikt daarvoor verschillende tools, zoals koud water baden, ademsessies en hardlopen vanuit meditatie. Wat hij tijdens zijn trainingen en coachingsessies wil overbrengen is een diepe ontspanning in lichaam en geest. Om steeds meer te beseffen dat er ruimte binnen in ons is. En om vanuit daar langzaam te leven. Want volgens Niels zitten we met z’n allen vaak zo vast in ons hoofd en identificeren we ons met die gedachten. Maar tussen al onze gedachten kan er ook ruimte zijn. En dat is precies waar hij mensen op coacht.

Conscious coach als een vanzelf ontstaan levenspad

Voor Niels is het werk dat hij doet ontstaan op basis van zijn eigen ervaringen en zijn eigen levenspad. “Ik had altijd heel veel aversie tegen school, ik nam niet zomaar iets aan van leraren, want ik voelde dat niet zo. Ik kan goed leren, maar om zomaar iets aan te nemen van iemand was super lastig.” Zo belandde Niels op ZMOK scholen voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen en stopte hij op zijn vijftiende met school om de bouw in te gaan. Maar ook dat voelde niet goed. Dus besloot hij om sportleraar te worden, juist voor de groep kinderen waar hij vroeger ook onderdeel van uitmaakte. Na een poosje merkte hij dat de groepen te groot voor hem waren en zijn impact te klein was. Zo ontstond zijn eigen coachingsbedrijf voor moeilijk opvoedbare kinderen waarbij hij kinderen ondersteunde om weer meer in hun kracht te staan. Ondertussen ging hij voor zichzelf steeds meer 10-daagse stilte-retraites doen en andere cursussen, waardoor hij langzaam is gegroeid tot het punt waar hij nu is. Terugkijkend op zijn levenspad, is zijn werk als conscious coach eigenlijk vooral vanzelf ontstaan. Niet persé omdat hij het wilde, maar het ontstond gewoon en rolde op natuurlijk wijze uit tot wat hij nu doet.

“Voor mij is het heel makkelijk: wat heb ik nodig?”

Vraag jezelf af wat jouw lichaam echt nodig heeft

Voor Niels bestaat bewust zijn vooral uit meer voelen van wat er in je lichaam speelt, in plaats van erover nadenken. “We hebben wel een ‘scene’ gecreëerd merk ik, van dat als je rauw eet dan is dat gezond, of als je dit of dat doet. Ik denk van hoe meer je ‘in-getuned’ raakt op je lichaam, je vanzelf voelt wat je echt nodig hebt. En dat kan dan wel eens suiker zijn, of eieren, of patat. Je voelt het op een gegeven moment wel. Voor mij is dat bewust leven. Dus bewust leven is niet mentaal bewust leven en daar allemaal hokjes bij bedenken over wat goed is. Maar afgestemd zijn op de ruimte die er altijd is, en vanuit daar voelen wat er nodig is in je. Dat is voor mij bewust leven. Dus dat heeft niks te maken met een idee van bewust leven. Voor mij is het heel makkelijk: wat heb ik nodig?”

Leer je geest te controleren in plaats van dat jouw geest jou controleert

Maar hoe weet je dan wat je lichaam precies nodig heeft, en hoe kom je meer in die staat van zijn terecht? "Wat ik zou adviseren is de dag beginnen zonder telefoon. Dus het eerste uur echt verbinden met jezelf. Dat kan door hardlopen, maar dan wel vanuit ontspanning en niet vanuit wilskracht. Gewoon lopen en je lichaam daarin ontspannen. Eerst even ruimte maken voor jezelf, je lichaam. Even 10 minuten zitten. Mediteren. En je dag van daaruit beginnen. En elke keer wanneer je in zo’n rush komt, en dat heeft iedereen, dat je hele mind het overneemt, een paar keer per dag even een minuut of twee stilte te nemen en je lichaam daarin te ontspannen. En te kijken, wat gebeurt er nu echt van binnen? Anders wordt je zo geleefd. Dat merk ik bij mezelf ook. Als ik niet een soort van discipline heb op een dag, dat ik alleen maar m’n mind volg, dan wordt het een soort van slavernij. Dus jezelf steeds terugroepen, en kijken naar de wereld zonder er iets van te vinden. Terug naar jezelf, steeds weer intunen op je lichaam en je geest, steeds weer naar die rust. En dat intunen op jezelf is voor iedereen anders. Voor de een werkt hardlopen, voor de ander is dat zwemmen. Ieder lichaam is ook weer anders. Voelen wat daar bij past. Het is net een wild paard dat je temt, aan het begin rent ie overal heen en dan ga je er op een moment op zitten, en op een gegeven moment loopt ie achter je aan. Controleer jij meer je geest, in plaats van de geest jou."

“De meeste mensen leven zo met hun hoofd, die weten niet eens wat er in hun lichaam gebeurt. Dan worden ze ziek, overspannen of krijgen een burn-out, omdat ze gewoon niet gevoelig zijn voor de signalen die hun lichaam afgeeft."

Bewust zijn op de werkvloer betekent afstemmen op jezelf en de ander

Naast 1-op-1 coaching geeft Niels ook trainingen over bewust zijn bij grote bedrijven. Mensen in het bedrijfsleven werken veelal met targets, ofwel het behalen van doelen vanuit het hoofd. De trainingen van Niels zijn er op gericht om te voelen wat al die targets met je doen. Dus om te voelen wanneer je over je grenzen heen gaat en wanneer je niet goed voor jezelf zorgt. Dat dit soort trainingen heel bijzonder en mooi zijn om te geven en een grote impact kunnen hebben blijkt wel uit de manier waarop hij erover praat. "Mensen zijn het sowieso niet gewend wat ik doe, dus ze gaan cold turkey ergens in. En die merken dus, dat als je gaat liggen en gaat ademen, wat er eigenlijk van binnen leeft. Er zit overal pijn in die systemen. De meeste mensen leven zo met hun hoofd, die weten niet eens wat er in hun lichaam gebeurt. Dan worden ze ziek, overspannen of krijgen een burn-out, omdat ze gewoon niet gevoelig zijn voor de signalen die hun lichaam afgeeft. En je ziet met die ademsessies dat mensen niet weten waar ze aan beginnen. Er wordt geschreeuwd, en wordt gehuild, alles komt er uit. En dat is best wel shocking voor zo’n bedrijf. Maar je ziet wel dat het daarna meer een groep wordt." 

Niels vervolgt: "Als je naar een groep vogels kijkt, dan zie je dat als ze vliegen, ze allemaal met elkaar zijn afgestemd. En mensen hebben ook die kwaliteit, om gewoon afgestemd te werken, en niet alleen te denken van ‘oh, ik moet eerst’. Door dit soort trainingen zie je dat mensen meer afgestemd worden op elkaar en gevoeliger worden in hun systeem en hun lichaam. Waardoor ze anderen ook meer kunnen spiegelen als ze over grenzen gaan. Je krijgt er een hele andere dynamiek door. Dus het is heel leuk, maar niet altijd heel makkelijk. Want er komt naar voren wat er altijd al gezeten heeft. Je gaat zien wat er is, en dat kan ook wel heel kwetsbaar zijn voor groepen. Maar het zijn altijd trajecten met personen en bedrijven, van minimaal vijf maar vaak ook tien keer. Zodat je echt een groep creëert, die op elkaar afgestemd is. Dat is super belangrijk."

Werken vanuit rust en ontspanning is veel fijner en creëert vertrouwen in jezelf

Uiteindelijk gaat bewust leven volgens Niels dus vooral om bewust zijn van je eigen staat van zijn, en van daaruit je leven vormgeven, zowel in je privéleven als op werk. Door continu te voelen en bij jezelf te checken wat je op dat moment echt nodig hebt. En dat is af en toe best wel spannend, omdat we zo geneigd zijn om altijd maar bezig te blijven. Als voorbeeld geeft hij aan hoe hij zelf omgaat met zijn eigen werk. "Als er even geen werk is dan ga ik bijvoorbeeld geen werk zoeken, maar juist op vakantie. Dat had ik dus laatst. Toen was het iets rustiger met trainingen omdat het vakantie was voor de meesten. Dus toen dacht ‘oh wouw fijn, ik ga naar Ibiza’. Toen zag ik dat ik na een paar weken nog wat kon verschuiven en een weekje weg kon. Om daar lekker die vrijheid te nemen. En dan merk ik dat ik in die weken weg weer allemaal aanmeldingen krijg. Zonder dat ik me daar druk over heb hoeven maken, of zonder dat mijn lichaam daar spanning in ervaart. Dat vind ik een mooie manier van leven. Om echt te vertrouwen dat het leven mij toch wel geeft wat ik nodig heb. Dat is niet iets spiritueels, dat is gewoon iets in mezelf. Vertrouwen in mezelf dat het allemaal wel goed is. Ik ken ook die staat van 'dan maar druk bezig zijn'. Maar heeft dat ooit geholpen? Mij in ieder geval nooit. Want waarom willen we altijd bezig zijn? Welke angst zit er dan? De angst om er niet te zijn? Om niets te doen te hebben? We zijn allemaal bang voor die leegte. En is dat fijn om die angst in je systeem te hebben? En om van daaruit weer te scheppen? Dat is niet zo fijn. Want vanuit die rust is het veel lekkerder werken. Steeds weer stilstaan. En als er angst is, kan je daar bij zijn? Dan gaat ie vanzelf weer weg. Zo leer je jezelf schoonhouden, om van daaruit weer iets te creëren. Anders heeft het toch geen zin. Dingen die uit angst zijn gemaakt, die schop je zo omver toch?"

Ben je nieuwsgierig geworden naar Niels Mooij? Neem dan eens een kijkje op zijn website of meld je aan voor een van de workshops die hij regelmatig in Haarlem geeft.

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Tom de Haan: Woede

Volgende
Volgende

Pickleball, de nieuwe verslaving