de Figeebrug: nieuwe fietsbrug Waarderpolder
Beter voor het milieu, veiliger, sneller én goed voor de ontwikkeling van de Waarderpolder: de Figeebrug. De nieuwe fietsbrug in de Waarderpolder moet eind 2017 gebouwd zijn. De ondernemers op het Figeeterrein betalen mee en staan zelfs eigen grond af om de bouw van de brug mogelijk te maken.
Ondernemers
Op het Figeeterrein werken ongeveer tachtig ondernemers met in totaal honderden werknemers. De overgrote meerderheid wil dat de Figeebrug er komt. Twee jaar geleden werd een enquête gehouden en 95 procent van de ondernemers was vóór. De route van en naar het centrum wordt hierdoor korter en veiliger, want fietsers hoeven niet meer om de Industriehaven heen te fietsen, over de drukke en gevaarlijke Nijverheidsweg.
“Voor ons is de brug zo belangrijk, dat we eraan meebetalen en ook het benodigde privéterrein overdragen aan de gemeente. De brug komt er namelijk alleen als die op overheidsgrond uitkomt,” aldus Hans Groen, ondernemer en voorzitter van de Belangenvereniging Eigenaren Figeeterrein. Waarom is de fietsbrug dan zo belangrijk voor de ondernemers? “Er komen steeds meer creatieve en innovatieve bedrijven bij op het Figeeterrein. Jonge bedrijven die willen uitbreiden. Goede bereikbaarheid, zeker op de fiets, is belangrijk. En dat trekt weer nieuwe bedrijven. Zo groeit de Waarderpolder.”
Profijt
De creatieve bedrijven zijn niet de enige die profijt hebben van de brug. “De nieuwe fietsbrug is een pluspunt voor de hele Waarderpolder en voor heel Haarlem”, zegt Cees Oostrom van Mobility Managers. “Je fietst sneller van het station naar het Figeeterrein. Fietsende werknemers zijn fittere werknemers – dat is gunstig voor werkgevers. En meer fietsers betekent minder auto’s, dus ook minder CO2-uitstoot.” De Figeebrug wordt een nieuwe fietsbrug in de Waarderpolder (over een zijtak van het Spaarne) tussen de Minckelersweg en de Hendrik Figeeweg. De fietsbrug moet open kunnen omdat daar schepen varen. De gemeente Haarlem, de provincie Noord-Holland, het Rijk en de ondernemers van het Figeeterrein betalen mee aan de brug.
700 fietsers
Oostrom regelde vanuit het overheidsprogramma Beter Benutten een subsidie voor de bouw van de brug en voor het bijbehorende stimuleringsprogramma: “Ons doel is om eind volgend jaar minstens 700 extra fietsende werknemers in de Waarderpolder te hebben. Een deel van de subsidie wordt besteed aan een programma om werknemers – via hun werkgever – te stimuleren om met het openbaar vervoer en de fiets naar hun werk te gaan.”
App
“Het stimuleringsprogramma voor bedrijven is opgesteld in samenwerking met de IKH (Industrie Kring Haarlem) en MKB-Haarlem en gaat begin 2017 in. Bedrijven tekenen een contract, een inspanningsverplichting, om meer werknemers uit de auto en op de fiets (en in het ov) te krijgen. Werknemers die met het ov en/of de fiets naar hun werk in de Waarderpolder gaan, in plaats van met de auto, kunnen zich registreren op www.beteropweg.com. Ze krijgen een vergoeding per kilometer en dat wordt bijgehouden door middel van een app”, legt Oostrom uit. Daarnaast komen er betere verbindingen tussen ov-haltes en werklocaties, bijvoorbeeld door shuttlediensten.
Paramedisch natuurgeneeskundig therapeut Alexia Venema weet als geen ander hoe de natuur je kan helpen gezond te worden én te blijven. In 2023 viert ze het vijfjarig jubileum van haar praktijk ‘Natuurlijk Gezonder’, waar ze mensen met klachten en overgewicht met behulp van voeding helpt om weer regie te pakken over hun lijf en leven.