Bijzonder sporten in Haarlem: paaldansen

Tennis, hockey, voetbal en fitness; dat kennen we nu wel. Soms is het leuk om jezelf eens uit te dagen en iets nieuws te proberen. Vind je dat toch een beetje spannend? Geen probleem. Haerlems Bodem heeft alvast wat vooronderzoek gedaan en de meest bijzondere sporten voor je geselecteerd…en uitgeprobeerd. Nummer twee in deze reeks: paaldansen.

Paaldansen of pole fitness: de sport zorgt nog steeds voor zenuwachtig gegiechel. De sport kwam in de jaren ‘80 in Canada op in de plaatselijke stripclubs en werd in de jaren die volgden eindeloos geportretteerd in foute Amerikaanse films (denk Demi Moore in Striptease). De indrukwekkende kunsten aan de paal werden daarmee al snel standaard geassocieerd met schaarsgeklede dames op naaldhakken in het nachtleven. Onterecht. Paaldansen is een indrukwekkende topsport, met trucs die hun roots vinden in zowel het stripclubcircuit als het Chinese circus. Het gebrek aan stof aan die fitte lichamen is bovendien niet altijd om uit te dagen of te provoceren; blote huid is noodzakelijk om grip te houden op de paal. Ilse Schoonkind, eigenaresse van paaldansstudio Elisa Jo, neemt Haerlems Bodem mee in de fascinerende wereld van deze onbekende sport.

Van gogo naar paal

Hoe kom je nou aan zo’n paal terecht? Ilse: “Ik ontdekte het paaldansen via gogo dansen. Ik was achtergronddanseres en ontmoette zo een bekende paaldanseres die nog naar mensen zocht voor een grote show. Dat was in die tijd -zo’n vijftien jaar geleden- een uitdaging, omdat paaldanseressen toen nog vooral uit het stripcircuit kwamen.” Een paaldanseres met een professionele dansachtergrond was toen nog uniek en gaf daarmee een extra dimensie aan de act. En Ilse? Die was om. “Het acrobatische van paaldansen spreekt me vooral aan. Je bent constant bezig om nieuwe tricks te leren en bent je er nauwelijks van bewust hoe intensief het is. Je denkt alleen maar: ‘Wow, ik kan gewoon ondersteboven hangen!’” Ilse ontwikkelt zich na haar kennismaking met de sport in 2004 razendsnel tot een getalenteerd en ervaren paaldanseres. In de jaren die volgen schopt ze het tot meervoudig Nederlands kampioen én kampioen van de Benelux. Haar eigen studio blijft dan ook niet lang uit en al snel groeit het runnen ervan uit tot haar fulltime baan.

Iedereen in de ban van het paaldansvirus

De website van Elisa Jo benadrukt dat paaldansen cursisten een flinke dosis zelfvertrouwen bezorgt. Onderscheidt de sport zich daarmee van andere sporten? Ilse: “Ik denk dat alle sporten waar je steeds beter in wordt, uiteindelijk zelfvertrouwen geven. Toch is paaldansen daarin wel uniek. Je laat best veel huid zien en vraagt tegelijkertijd veel van je lijf. Dat kan best confronterend zijn. Maar tijdens het paaldansen wordt al snel duidelijk dat het niet gaat om hoe je eruit ziet, maar om wat je kunt. Je leert steeds een nieuwe trick en bent daardoor op een andere manier met je lichaam bezig. Het gaat echt om techniek en snelheid.” Veel mensen komen bij de studio terecht uit nieuwsgierigheid, vaak via een bekende. Dat begint voor de lol, maar al gauw raken de meeste beginnelingen besmet met het paaldansvirus.

Zijn het nou vooral vrouwen die de sport beoefenen of bedwingen ook mannen inmiddels de paal? Ilse: “Het zijn inderdaad vaak vrouwen, al heb ik op dit moment ook 2 of 3 mannen die de cursus volgen. Zij komen vaak via hun zus! Daarnaast merk ik dat paaldansen in de gay scene meer geaccepteerd is; zij durven hun vrouwelijke kant sneller te onderzoeken. Ook krijg ik mannen die op hoog niveau hebben geturnd en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.” Ook kinderen weten de weg naar de paaldansstudio te vinden: Ilse en haar team trainen op dit moment 2 klasjes met kids, waaronder een aantal jongens. 

Haerlems Bodem probeert het uit

Goed. Tijd voor actie! Ik geef toe: ik moest mijn sportkleding post-covid letterlijk opgraven uit mijn kledingkast voor dit avontuur. Maar je moet ergens beginnen en ik was bovendien vast van plan Demi Moore’s skills te doen verbleken bij mijn nog onontdekte paaldanskunsten. In de fijne, lichte studio heb ik ‘mijn’ paal voor het uitkiezen, maar niet voordat Ilse me trakteert op een warm-up sessie die als een volwaardige work-out voelt. Ilse legt me vervolgens uit waar ik op moet letten om blessures te voorkomen en voordat ik het weet, hang ik aan de paal, draai ik om de paal, ren ik om de paal en vooral: heb ik de grootste lol, zeker als een trick na een tijdje lukt. Het klopt: ik bent niet bezig met hoe m’n lijf eruit ziet, maar vooral met hoe krachtig het voelt om me de uitdagende tricks eigen te maken. Dit smaakt naar meer! Na 1,5 uur loop ik met een zelfvoldane glimlach naar buiten. Die sportkleding gaat vooraan in de kast; beginnerscursus here I come!

Ook proberen?

Wat moet je weten als je deze sport eens wilt proberen:

  • Je hebt les in een groep van 12-15 cursisten

  • Paaldansen is vergelijkbaar met turnen en niet te onderschatten. Daarom is opbouw onwijs belangrijk: in spieren, souplesse, coördinatie en balans. Bij Elisa Jo werk je daarom aan de hand van een stappenplan.

  • Ilse en haar team bieden niet alleen paaldanslessen aan voor alle niveaus. Je kunt ook aanvullende lessen, waaronder Strength & Flex en Aerial Yoga om je lichaam te helpen in shape te komen voor die uitdagende pole tricks.

  • Meedoen kost €110 voor 10 lessen. Je hebt verder niet veel nodig; met een sporttop, een kort broekje en een open mind kom je een heel end.

  • Op de website van Elisa Jo kun je alle informatie vinden en je inschrijven. De volgende beginnerscursussen starten in oktober.

Meer bijzondere sporten ontdekken? Lees dan dit artikel eens.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Lancering HRLM Unlocked: gratis, creatieve workshops voor Haarlemse jongeren

Volgende
Volgende

Progress