Strijder voor groen én kattenliefhebber

Thomas Nijenhuis – Partij voor de Dieren


Thomas is een echte Haarlemmer die voor zijn studie politicologie tijdelijk naar Amsterdam is vertrokken. In Amsterdam miste hij de natuur rond onze stad én het gezellige centrum. Het was daarom niet de vraag óf maar wanneer Thomas terug zou keren naar Haarlem.

Thomas: ‘De afgelopen twee jaar wilde ik met mijn vriendin graag een huis in Haarlem kopen. We hebben een aantal biedingen gedaan, waarbij we zelfs een keer een ton hebben overboden, helaas heeft dit niets opgeleverd. Inmiddels huren wij op een fijne plek, al schrok mijn omgeving toen ik ze vertelde wat we ervoor betalen. Het is daarom belangrijk dat óók jongeren in de raad komen. Zij lezen niet alleen over de wooncrisis, zij hebben er dagelijks te maken.’ Hij staat nu op plek twee op de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren. Als raadslid wil hij Haarlem groener, veiliger en klimaatneutraal maken. Op de vraag wat nu onmogelijk is, maar hij graag zou willen, schetst hij een stad waarin de voetganger en fietser tot koning(in) gekroond wordt. Auto’s zijn in straten te gast, rijden maximaal 30 km per uur, zodat kinderen veilig op straat kunnen spelen. Voordat het zover is hebben we eerst nog wat noten te kraken.

Thomas kiest:

Insta of TikTok? Geen van beide. Ik zit zelf alleen op Twitter. Vroeger zat ik nog wel eens op Facebook maar na het zien van ‘ The Social Dilemma’, (een kritische film over hoe techbedrijven verdienen aan verslavende social media) heb ik dat ook de deur uitgedaan.

Bar of club? Ik ging vroeger in mijn studententijd nog wel eens naar een club, maar de laatste jaren vooral naar de kroeg. Ik hou van goede gesprekken.

Is Haarlem een zelfstandige stad of een dependance van Amsterdam? Haarlem is zeker een zelfstandige en veelzijdige stad! We hebben veel cultureel aanbod, een bruisende binnenstad en rondom de stad mooie natuur. Haarlem is tegelijkertijd ook goed verbonden met Amsterdam, maar dat maakt Haarlem niet een dependance. Onlangs werd bekend dat Haarlem in de spitsuren dé filehoofdstad van Nederland is. Om dit probleem op te lossen moet je geen autowegen bijbouwen. Wij willen fors investeren in het openbaar vervoer en fietsverbindingen. Daarnaast willen wij dat in plaats van vervuilende bedrijven, zoals de vleesverwerkingsfabriek, meer ruimte komt voor groene ondernemingen in de Waarderpolder. De energietransitie en de omschakeling naar een circulaire economie zal een grote boost geven aan de werkgelegenheid.

Haarlemmer Houtfestival of Bevrijdingspop? Bevrijdingspop! Toen ik nog in Amsterdam woonde ging ik altijd naar Haarlem voor het Bevrijdingsfestival. Ik ben een liefhebber, maar wil gelijk een kanttekening maken. Door de feestende mensenmassa lijdt het park schade; de grond wordt verdicht waardoor de bomen te weinig voedsel uit de bodem kunnen halen. Een verharde grond is ook funest voor insecten, wat weer slecht is voor vogels. Het heeft dus negatieve gevolgen voor het gehele ecosysteem in de Hout. Daarom heb ik B-pop liever op een verharde ondergrond in de stad.

Kat of Hond? Kat! Ik hou erg van katten. Mijn vriendin en ik willen er graag twee.

Waarom bestaat er wel een hondenbelasting en geen kattenbelasting? Hmm… Nadenkende blik dwaalt over de Grote Markt…  …. ‘Ik denk dat honden meer beslag leggen op de openbare ruimte. Ik ben trouwens tegen honden- en kattenbelasting, huisdieren zijn enorm belangrijk voor het welzijn van mensen. Je ziet het ook als mensen in financiële zorgen verkeren, dat ze alles op alles zetten om niet hun huisdier te hoeven afstaan.

Stel, ik geef je straks 50.000 euro. Wat ga je er voor Haarlem mee doen? Haarlem heeft een enorm gebrek aan groen, onderzoek van Natuur en Milieu toonde laatst aan dat wij de meest versteende stad van Nederland zijn. Met dat geld zou ik investeren in bomen, struiken, groene gevels en vergroening van de daken met bv sedum. Deze vergroening is goed voor dieren, neemt CO2 op, zorgt voor schonere lucht, en helpt ons omgaan met klimaatverandering, bijvoorbeeld door water op te nemen bij extreme neerslag.

De dobbelsteenvraag:

3. De vraag of er genoeg ruimte is voor kleinschalige kunst en cultuur.

Thomas: ‘ik vind het belangrijk dat cultuur in de buurt is, dat het laagdrempelig is, om de hoek waar je woont. Ook en vooral in de wijken die tot nu toe over het hoofd gezien worden, zoals Parkwijk en andere wijken die verder van het centrum liggen. Als er meer mensen meedoen, creëer je een kweekvijver voor talent. De ene topviolist is er niet in zijn eentje gekomen. Hij of zij is ook begonnen met andere kinderen in een clubje. En nog iets: In Haarlem staat zo’n 7 % van de kantoren leeg, die ruimte kunnen we gebruiken voor culturele broedplaatsen.’

Meer lezen over Thomas?

Niet de burgermeester maar de Gemeenteraad is de eindbaas van Haarlem. Ga stemmen dus op 14, 15 of 16 maart! Haerlems Bodem sprak met 6 jonge kandidaten van verschillende partijen. Elke kandidaat mocht zijn of haar politieke licht laten schijnen op een actueel Haarlems thema. Welk thema? Dat werd bepaald door de gooi van een dobbelsteen:

  1. In Haarlem is er een groot tekort aan woningen. Stel dat er woningbouw mag komen in de Waarderpolder of de Haarlemmer Hout en je moet kiezen, wat is dan jouw keuze en waarom?

  2. Fietsers of auto’s? Een van Haarlems Bodem columnisten foeterde over de kwaliteit van het fietspad langs de Rijksstraatweg. Hij heeft een punt, het ligt er schots en scheef. Aan de andere kant werd bekend dat Haarlem filehoofdstad van het jaar is. Wat ga je aanpakken, meer ruimte voor fietsers of voor auto’s en waarom?

  3. Film of kleinschalige kunst en cultuur? Onlangs is in Haarlem de derde filmzaal geopend. Na Pathé, kwam er Cinepolis in Schalkwijk en de Filmkoepel. De filmliefhebber wordt goed bediend, maar is er nog ruimte voor alternatieve en kleinschalige kunst en cultuur? Hoe ga je dat realiseren?

  4. Niet iedereen kan een sport of sportattributen betalen. De gemeente heeft daar een potje voor. Is het genoeg en hoe ga je de mensen die het nodig hebben bereiken?

  5. We zitten in het staartje van de coronapandemie. Juist de jongeren zijn keihard geraakt doordat de scholen dicht waren en de uitgaansgelegenheden gesloten. Het aantal jongeren met psychische problemen is torenhoog. Wat kan de gemeente doen om de jeugd tegemoet te komen?

  6. Er is in Haarlem nauwelijks een nachtcultuur. Is dat een gemis? En zo ja, wat ga je doen om de stappers in Haarlem te houden of zo nee, waarom niet?

Foto’s: Stefan Witte | Studio Stefan Witte

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Marianne Overbeeke

Marianne schrijft over alle grote en kleine Haarlemse zaken. Ze droomt al heel haar leven dat ze op dag ontwaakt als keukenprinses. Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger dus stort zij zich liever op haar laptop.

http://straatparels.nl
Vorige
Vorige

Plek 3 op de irritatielijst

Volgende
Volgende

Gastvrije import-mug wil het verschil maken