Gastvrije import-mug wil het verschil maken

Joris Krouwels – D66

Je zou Joris kunnen kennen als columnist van Haerlems Bodem. Daarnaast loopt hij als schaduwraadslid van D66 al een tijdje mee in de Haarlemse politiek en doet nu een gooi naar het raadslidmaatschap. Joris werd geboren in het zuiden van Limburg, in Heerlen. Misschien dat hij daarom wel de gezelligheid en de vriendenclub van de Haarlemse fractie van D’66 roemt. Joris in drie zinnen: een positieve aanpakker, met een progressieve blik en genoeg humor. En dienstbaar vult hij na enig nadenken aan. Dienstbaar aan de stad en de Haarlemmers. ‘Haarlemmer ben je niet omdat je hier geboren bent, maar omdat we samen deze stad ons thuis maken. Ik draag daar graag een steentje aan bij.’

Joris kiest:

Insta of TikTok?

Insta

Gin-tonic of wijn?

Gin Tonic, geen twijfel over mogelijk. In de vakanties vier ik altijd ‘Ginsdag’. Het liefst met de Haarlem Gin van Melgers. Betaalbare klasse.

Bar of club?

Zeker een bar, ik hou van contact met mensen. Ik heb zelf gewerkt in de horeca, heerlijk met mensen voor en achter de bar, dus dat dienstverlenende zat er altijd wel in.

Haarlemmer Houtfestival of Bevrijdingspop?

100% Bevrijdingspop. Ons visitekaartje voor de stad en altijd mega-gezellig. Niets ten nadele van het Houtfestival hoor, maar Bevrijdingspop is uniek en uitgegroeid tot een topfestijn.

Kat of Hond?

Kat. Geen twijfel. Die zijn tenminste eigenwijs en eigenzinnig.

Waarom bestaat er wel hondenbelasting en geen kattenbelasting?

Er breekt een grijns op zijn gezicht door, ‘goede vraag! Het zal iets te maken hebben met de registratie, honden worden wel geregistreerd. Maar ja, inderdaad ze vervuilen de stad ieder op zijn eigen wijze. Gelijke behandeling ligt dan wel voor de hand. Ik zal het eens met mijn fractiegenoten bespreken.‘

Stel, ik geef je straks 50.000 euro. Wat ga je er voor Haarlem mee doen?

Joris blikt bedachtzaam uit het raam.’ Ik ga daar iets voor jongeren organiseren’ roept hij even later enthousiast uit. ‘Een festival, of een buurtproject. Zoiets als Schalkwijk aan Zet, waar de bewoners democratisch mogen bepalen waar het geld heen gaat. Dat zou ik ook voor jongeren willen doen. Jongeren die zelf met initiatieven komen om die 50.000 euro uit te geven en Haarlemse jongeren mogen dan zelf stemmen wat ze gaan doen. Initiatieven met en door de bewoners, plannen die de buurt mooier maken, hoe gaaf wordt dat?!’

De dobbelsteenvraag voor Joris is het dilemma tussen meer ruimte voor fietsers of meer ruimte voor auto’s.

De fotograaf en ik zaten eerst nog tegen over een redelijk rustige Joris, maar hij raakt al pratende steeds meer begeesterd en zwaait met de armen om zijn punt kracht bij te zetten. ‘Fiets natuurlijk. Geen twijfel over mogelijk, fiets & openbaar vervoer. In de huidige plannen groeit Haarlem met 20.000 inwoners, dan krijg je meer basisscholen, meer winkels, meer groenvoorzieningen, meer plek om te sporten en bewegen. Je  redt niet met asfalt voor de personenauto. Meer ruimte voor auto’s trekt auto’s aan. Die ruimte hebben we niet. Meer openbaar vervoer en ruimte voor fietsers, daar wordt Haarlem mooier van. Of nou ja mooier, kijk naar het fietspad langs de Rijksstraatweg, de boomwortels duwen het asfalt omhoog. Dat verhelpen we nu met betonnen platen, niet mooi maar wel heel praktisch. Zo blijven de boomwortels zoveel mogelijk in tact, dat is minstens zo belangrijk. Zo sta ik er ook in, gewoon doen wat werkt.’

Niet de burgermeester maar de Gemeenteraad is de eindbaas van Haarlem. Ga stemmen dus op 14, 15 of 16 maart! Haerlems Bodem sprak met 6 jonge kandidaten van verschillende partijen. Elke kandidaat mocht zijn of haar politieke licht laten schijnen op een actueel Haarlems thema. Welk thema? Dat werd bepaald door de gooi van een dobbelsteen:

  1. In Haarlem is er een groot tekort aan woningen. Stel dat er woningbouw mag komen in de Waarderpolder of de Haarlemmer Hout en je moet kiezen, wat is dan jouw keuze en waarom?

  2. Fietsers of auto’s? Een van Haarlems Bodem columnisten foeterde over de kwaliteit van het fietspad langs de Rijksstraatweg. Hij heeft een punt, het ligt er schots en scheef. Aan de andere kant werd bekend dat Haarlem filehoofdstad van het jaar is. Wat ga je aanpakken, meer ruimte voor fietsers of voor auto’s en waarom?

  3. Film of kleinschalige kunst en cultuur? Onlangs is in Haarlem de derde filmzaal geopend. Na Pathé, kwam er Cinepolis in Schalkwijk en de Filmkoepel. De filmliefhebber wordt goed bediend, maar is er nog ruimte voor alternatieve en kleinschalige kunst en cultuur? Hoe ga je dat realiseren?

  4. Niet iedereen kan een sport of sportattributen betalen. De gemeente heeft daar een potje voor. Is het genoeg en hoe ga je de mensen die het nodig hebben bereiken?

  5. We zitten in het staartje van de coronapandemie. Juist de jongeren zijn keihard geraakt doordat de scholen dicht waren en de uitgaansgelegenheden gesloten. Het aantal jongeren met psychische problemen is torenhoog. Wat kan de gemeente doen om de jeugd tegemoet te komen?

  6. Er is in Haarlem nauwelijks een nachtcultuur. Is dat een gemis? En zo ja, wat ga je doen om de stappers in Haarlem te houden of zo nee, waarom niet?

Foto’s: Stefan Witte | Studio Stefan Witte

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Marianne Overbeeke

Marianne schrijft over alle grote en kleine Haarlemse zaken. Ze droomt al heel haar leven dat ze op dag ontwaakt als keukenprinses. Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger dus stort zij zich liever op haar laptop.

http://straatparels.nl
Vorige
Vorige

Strijder voor groen én kattenliefhebber

Volgende
Volgende

Keihard zweten in de kroeg