Helina Guleria redt Indiase Ambachten, help jij mee?

– Sponsored Content – Haar liefde voor India en vooral de Indiase ambachten steekt Helina Guleria niet onder stoelen of banken. Ambachten die helaas met uitsterven bedreigd worden. En juist daar wil Helina een stokje voor steken. Door een eigen duurzame kussencollectie te ontwerpen, waarbij ze gebruik maakt van deze traditionele Indiase ambachten. Haerlems Bodem sprak met Helina over haar droom, over haar missie én over hoe ze deze gaat verwezenlijken.

De Haarlemse Helina is afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Instituut als modeontwerpster. Gezien haar werk, past het label kunstenaar minstens zo goed. Haar werk staat bekend om het gebruik van felle kleuren en drukke prints, waarbij zowel geometrische vormen als natuurlijke vormen centraal staan. Ondanks dat ze vanwege haar Indiase achtergrond al vaker is afgereisd naar India, weet Helina het pas sinds haar laatste reis zeker: het is haar missie om de Indiase ambachten naar Nederland te brengen.

“De ambachten die in India gebruikt worden, zijn uniek en iedere Indiase provincie heeft zijn eigen techniek”, vertelt Helina. “Deze ambachten bestaan al jaren en worden van generatie op generatie doorgegeven.” Helina laat ons enkele prachtige voorbeelden van deze technieken zien. Zo bekijken we een bedsprei, waaraan ze op dit moment zelf bezig is met de Indiase techniek Kantha. Kantha is een borduurtechniek uit de oostelijke regio’s van India, waarbij oude Sari’s (kledingstukken - red.) op elkaar worden gestapeld en met de hand aan elkaar worden genaaid. De bedsprei is bovendien een upcycling- en recyclingproject. In het ontwerp is gebruik gemaak van onder andere oude denims, waardoor gebruikt textiel dus een nieuw leven krijgt. Dat hergebruik is iets wat ook binnen de Kantha-ambachten centraal staat.

Helina laat ons een kussen zien, dat ze heeft gemaakt met de techniek Phulkari, een borduursteek waarmee een patroon op het kussen wordt gemaakt. De techniek Phulkari komt uit de provincie Punjab, waar de vader van Helina vandaan komt. Zowel de bedsprei als de kussens zijn duurzaam gemaakt, iets dat voor Helina belangrijk is en dat zij wil gaan toepassen in haar gehele collectie.

Teveel gedigitaliseerd

Helina vindt dat er momenteel in de ontwerpwereld teveel wordt gedigitaliseerd. “Heel veel prints worden gekopieerd vanuit diverse culturen en door bedrijven digitaal vormgegeven. Hierdoor verliest het zijn ambacht en daardoor de bezieling in een ontwerp. Een handgemaakt product is uniek en ieder product ziet steeds er net iets anders uit. Deze bezieling die in een product wordt gestopt, vind ik superbelangrijk”, vertelt Helina.

Van ouder naar kind

Tijdens haar laatste reis komt Helina op een lokale markt in contact met een ambachtsman die een traditionele schildertechniek, Madhubani, beheerst. De ambachtsman vertelt Helina over deze techniek en dat hij zelf geen opvolger heeft. De jongere generatie kan namelijk niet rondkomen van traditionele schildertechnieken als deze en zoekt dus werk ergens anders. Dit gesprek met de ambachtsman zet Helina aan het denken gezet over hoe deze traditionele technieken kunnen worden behouden. Helina laat ons de prints zien: het zijn gedetailleerde en kleurrijke tekeningen. De prints vertellen echt een verhaal. Het liefst zou Helina met dit soort prints gaan werken in haar eigen collectie: prints gemaakt door lokale ambachtslieden in India.

Helina heeft gekozen om haar collectie te starten met een duurzame kussencollectie. Helina: “Mensen zijn vaak bereid meer geld uit te geven aan interieur items en wisselen ook niet elke maand van interieur.” Omdat de kussencollectie helemaal duurzaam en met de hand gemaakt wordt en daardoor ook uniek is, vallen de kussens in een hoger prijssegment. Voor dat hogere bedrag krijg je dus wel een uniek item, waarbij gebruik is gemaakt van een Indiase ambacht. En, misschien nog wel belangrijker: de ambachtslieden in India krijgen een eerlijke prijs voor het werk, zodat ook jongere generaties hiervan kunnen rondkomen en ambachten niet hoeven te verdwijnen. 

Elk kussen heeft een QR code

Aan de producten die Helina ontwerpt, voegt ze een QR-code toe. Wanneer je de QR scant, krijg je een filmpje te zien over waar en door wie dit product is gemaakt. Je ziet bijvoorbeeld uit welke provincie het product afkomstig is en van welke traditionele ambacht er gebruik is gemaakt. Dit maakt de collectie extra bijzonder: je wordt rechtstreeks meegenomen naar de maker en ziet het verhaal achter het product.

In januari gaat Helina terug naar India. Het plan is om met een lokale filmmaker door India te reizen om de samples voor haar kussencollectie te gaan samenstellen. Tijdens het maken van een rondreis door meerdere provincies, legt Helina dan samen met de filmmaker de traditionele ambachten vast op beeld. Om deze droom te kunnen verwezenlijken is er geld nodig. Hiervoor is Helina een crowdfunding gestart. Het geld dat ze daarmee ophaalt, gebruikt ze om deze reis te kunnen financieren, om terug te kunnen keren met een sample-collectie voor een eigen kussenlijn én om nog meer traditionele makers in India in staat te stellen deze prachtige ambachten te blijven uitoefenen.

Ook zo geïnspireerd geraakt door het verhaal van Helina? Wil jij ook dat deze Indiase ambachten niet uitsterven? Ondersteun haar dan met een bedrag via deze link: https://gofund.me/a6f5e3ef

Wil je meer informatie over Helina, check dan haar website: https://www.helinaguleria.com, of kijk dit filmpje waar Helina je vertelt over haar missie: https://youtu.be/sCjvjL37jqo

Fotografie: Stefan Witte

Film: Holy Cow Media

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Nina Spijkers’ Kasimir & Karoline van 7 t/m 11 december

Volgende
Volgende

Stuur je brein op vakantie