De rechten van de meerkoet
Als binnenstadsbewoner heb ik meerdere ergernissen waar ik toch schouderophalend aan voorbij ga, want ja, ik ben een lucky bastard met een huis in de buurt van de restaurants, winkels en kroegen. Toch is er een ergernis die zich gedraagt als een steentje in een zomerse sandaal. Zolang ze achter in de kast zwerft is er niets aan de hand, maar bij de eerste prille zonnestraaltjes, is het een niet te negeren schandaal dat mij in luttele seconden tot razernij kan brengen.Hier een subkop
Ik heb het over de wannabee schipper die met zijn sloepje te hard en met te luide muziek door de grachten vaart. Niet zelden een gebronsd figuur die trots zijn sportschoolbiceps toont aan de omstanders. Het weerzinwekkende geluid blijft nog lang hangen nadat het sloepje uit het zicht is verdwenen. Even kan ik genieten van de stilte totdat het volgende bootje zich aandient en het hele tafereel zich opnieuw afspeelt. Jammer dat de Gemeente Haarlem niet optreedt tegen de herriemakers. Ondanks meerdere klachten over geluidsoverlast werden er vorig jaar door de wetshandhavers geen boetes uitgedeeld.
Tijd voor onorthodoxe maatregelen! Ik kan bevestigen dat ik een verbond heb gesloten met meneer en mevrouw Meerkoet. In aanloop naar hun gezinsuitbreiding hebben ze hun begerige oog laten vallen op een bijna gezonken bootje op de Kinderhuissingel. De aspirant ouders zwemmen af en aan met takjes en ander klein spul om alvast een nest te maken. Alles wat drijft kan van nut zijn. Watervrienden zoals meerkoeten, wilde eenden en waterhoentjes hebben er een handje van om in half gezonken bootjes te gaan nestelen. Ze slepen de halve Spaarne leeg aan plastic zakken en bekertjes en bouwen daar hun nest van.
Eenmaal genesteld, dan heb je je als botenbezitter maar te voegen naar de gevederde nieuwe bewoners. Vogels kennen geen huisnummers. Het vernielen van het nest van broedende vogels is strafbaar en de daders kunnen op boetes rekenen die kunnen oplopen tot wel duizend euro.
Daarom roep ik alle meerkoeten, eenden, en ander vliegend en varend gedierte om intrek te nemen in de Haarlemse bootjes. Bezet de vaartuigen en de aanlegplaatsen en leg nest na nest na nest. Een beetje meerkoet bouwt zo’n nest in vier, vijf dagen. Binnen tien dagen zitten ze volop te broeden en kun jij niet meer varen. Win-win voor alle binnenstadbewoners, met en zonder zwemvliezen.
Moedige Haarlemmers: Kenau en Ripperda. Redacteur Marwa vraagt zich af wat zij hebben betekend voor Haerlems Bodem?