De Haarlemse horeca is weer open, maar wie staat er achter de bar?

Voorzichtig zijn de deuren van de cafés en restaurants weer op een kier gezet, de terrasstoelen staan buiten en eindelijk kunnen we weer even een borreltje pakken bij onze favoriete kroeg. Heerlijk! Maar in de lange periode dat de horeca potdicht zat is veel personeel zijn baan kwijtgeraakt of is zelf op zoek gegaan naar een andere baan die wat minder pandemie-gevoelig is. Dat betekent dat kroegbazen en restauranthouders er een flinke kluif aan hebben om weer voldoende en voldoende vaardig personeel in huis te halen.

Kennis bundelen en kansen creëren

Hildo Makkes van der Deijl is horecaondernemer en voorzag het probleem dat de Haarlemse horeca te wachten stond. Bij het zoeken naar een mogelijke oplossing, kwam hij in contact met Mick Slaap. Mick heeft meer dan 30 jaar ervaring in het bedrijfsleven maar werkt nu als Programma-manager bij de Kansacademie. Dit is een samenwerkingsplatform waarin aanbieders van arbeid, kennisontwikkeling en HR-begeleiding integraal samenwerken. Doel is om hun kennis te bundelen en beschikbaar te maken voor organisaties en mensen op de arbeidsmarkt. Samen namen Hildo en Mick het initiatief om de Haarlemse Horeca Academie te starten.

De manier waarop we kijken naar 'werk'

Het viel Mick jaren geleden al op dat er een enorme sector is van mensen die zich bezighoudt met het matchen van mensen aan banen (re-integratiebureaus arbeidsbureau, uitzendbureau, detacheringsbureau’s enzovoort). Toch vindt slechts 12% van de werkzoekenden een baan via die kanalen. Klaarblijkelijk sluit de behoefte niet aan bij het aanbod. Hij vertelt: “Het wordt echt tijd dat we de dialoog aangaan over het belang van een goed integratiebeleid en over de manier waarop we kijken naar ‘werk’. Het gaat namelijk niet alleen om economische groei, maar ook om het bereiken van sociaal-maatschappelijk succes voor iedereen in onze samenleving. Mensen willen instromen, doorstromen, bijleren, omscholen, uitbreiden en specialiseren. Het bieden van intensieve begeleiding in het opdoen van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden is daarbij onmisbaar. MKB, overheden en het onderwijs zullen meer en beter moeten gaan samenwerken om dat aan te bieden. Alleen op die manier leggen we de basis voor een inclusieve arbeidsmarkt.”

Een begeleide overstap naar de horeca

Samen met restaurant Zuidam, IJssalon Tante Saar, Proeflokaal In Den Uiver en De Kansacademie is de Haarlemse Horeca Academie opgezet om mensen met de juiste begeleiding de (over)stap naar de horeca te laten maken. Er worden opleidingen en cursussen aangeboden zoals het certificaat Sociale Hygiëne en omscholingstrajecten voor mensen die al in de horeca werken maar daarin iets anders willen. Ook kunnen werknemers en werkgevers elkaar vinden op het platform. Hildo: “Op deze manier kunnen mensen blijven leren en groeien en dat is voor zowel personeel als werkgevers ontzettend fijn."

Meer weten? Kijk dan deze video eens of ga naar de website van de Kansacademie.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Een stukkie cultuur aan je muur

Volgende
Volgende

Haarlems eerste plantenbieb in de Leidsevaartbuurt