Bijzondere sporten in Haarlem: zwaardvechten

Tennis, hockey, voetbal en fitness; dat kennen we nu wel. Soms is het leuk om jezelf eens uit te dagen en iets nieuws te proberen. Vind je dat toch een beetje spannend? Geen probleem. Haerlems Bodem heeft alvast wat vooronderzoek gedaan en de meest bijzondere sporten voor je geselecteerd…oh en uitgeprobeerd. De eerste in deze reeks is: zwaardvechten.

Als je Mishaël Lopes Cardozo nog niet kent zal je wellicht een beetje moeilijk kijken wanneer je hem voor het eerst ontmoet. Een grote gespierde man met een opvallende tweepuntige gevlochten baard. Het woord ‘viking’ dringt zich in grote letters op in je hoofd. En dan heeft hij ook nog eens een gevaarlijk uitziend zwaard in zijn handen. Omdraaien en wegrennen of blijven staan en hopen dat hij je niet vermorzelt? Gelukkig blijkt hij echter al snel een GVR (Grote Vriendelijke Reus). Mishaël heeft gewoon een enorme passie voor middeleeuwse geschiedenis en dan specifiek voor oude vechtkunst. En daar heeft hij een bijzonder beroep van gemaakt.

Gat in de markt

“Het is nooit mijn jongensdroom geweest om zwaardvechter te worden”, vertelt hij “Als klein jochie wilde ik liever cowboy worden. Wel begon ik al op jonge leeftijd met oosterse krijgskunsten. Daardoor begon ik me rond mijn 20ste af te vragen of dat wat je in ridderfilms ziet wel klopt met onze werkelijke geschiedenis. Het leek mij vreemd dat onze krijgskunst net zo barbaars was als het simplistisch hakken en beuken in die films. Ik ben zo iemand die dat gaat uitzoeken.” zegt Mishaël lachend.

Het bleek dat de kunst van het zwaardvechten sinds 1370 bijzonder goed is gedocumenteerd. Maar veel van die rijkelijk geïllustreerde manuscripten zijn verdwenen in privé collecties. En door de uitvinding van het buskruit werd de noodzaak om te kunnen zwaardvechten ook steeds kleiner. Zo rond 1800 was men nagenoeg vergeten hoe er gevochten werd in de 14de en 15de eeuw.

“Zodoende heeft Hollywood er eigenlijk maar een eigen draai aangegeven. Het is voor mij zaak geworden dat historisch correct zwaardvechten zijn weg vindt naar het witte doek.“ Destijds was er maar een klein handje mensen dat zich echt verdiept had in de technische aspecten van de westerse zwaardvechtkunst. Dat gat in de markt heeft Mishaël ingevuld. Samen met een vriend startten zij in 2002 Amek (de academie voor middeleeuwse Europese krijgskunsten). De eerste historische schermclub waarbij historische accuratesse centraal staat. “Hiervoor hebben we ons flink moeten verdiepen in technieken uit de Duitse Lichtenhawer-traditie en de Italiaanse school.” 

Maar wacht eens even…..

Inmiddels is zijn enigszins obscure hobby uitgegroeid tot een serieuze sport. Ze doen mee met de internationale competitie en hebben een mooie coalitie de HEFFAC (een internationale zwaardvecht league). Mishaël zelf heeft een kast vol met medailles en bekers. Daarnaast runt hij sportclubs onder de naam Cardozo Swordsport met vestigingen in Haarlem, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Door zijn kennis en ongeëvenaarde skills met het zwaard, heeft hij inmiddels ook een leuke side-career op zijn naam staan als Hollywood-acteur. Dit was het gevolg van een weddenschap tussen Mishaël en zijn leerlingen die claimden dat het hem nooit zou lukken om binnen twee jaar een rol in een van de volgende films of series te bemachtigen: Star Wars, Vikings of Game of Thrones. En mocht je nu denken: maar wacht eens even…. inderdaad, dan heb je hem waarschijnlijk zien shinen in Game of Thrones of in Vikings waarin hij de rol van Koning Hakon speelt. Twee van de drie dus. Ondanks deze prestatie verloor hij uiteindelijk toch de weddenschap want hij deed er twee jaar en vier maanden over.  

Haerlems Bodem probeert het uit

Als hoofdredacteur vind ik het niet verantwoord een van onze vrijwillige schrijvers bloot te stellen aan een mogelijke onthoofding dus neem ik zelf het zwaard ter hand. Alles voor onze lezers, nietwaar? In een zonovergoten, prachtige boomgaard sta ik een beetje onwennig met een lang stalen zwaard in mijn handen klaar voor mijn eerste les. Die begint met het leren van de juiste sta- en slaghouding. Mishaël blijkt een geduldige en prettige leraar die goed in staat is om je in korte tijd de basis uit te leggen. Al vrij snel sta ik een stuk zelfverzekerder op een denkbeeldige vijand in te hakken. Een zelfverzekerdheid die ik razendsnel weer kwijt ben wanneer Mishaël ter demonstratie vanaf vijf meter afstand op me af komt. Zijn zwaard zwiept zo snel dat ik slechts de glinstering ervan kan zien. Het zal nog wel éven duren voor ik het tegen een ervaren zwaardvechter zou durven opnemen.

Toch is dit een sport die goed te leren is. Ook voor iemand die het nog nooit eerder heeft gedaan. Vrouw of man, jong of iets ouder; het is een sport voor vrijwel iedereen. Voor de liefhebbers is er ook de optie om toernooien te vechten in de ring. Uiteraard word je hierop getraind en ben je altijd goed ingepakt met beschermende kleding en een schermmasker. Overigens is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, de sport niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld voetbal of hockey. Wel geeft het vasthouden van een zwaard je een enorm gevoel van empowerment en het is leuk om te werken aan de details van de techniek. Aanradertje dus!

Ook proberen?

Wat moet je weten als je deze sport eens wilt proberen:

  • Je hebt les in een groep van 10 tot 20 man

  • Bij mooi weer is de les vaak buiten en bij slecht weer in een gymzaal

  • In de les kun je behalve zwaardvechten ook trainen in andere oude vechtsporten zoals worstelen en mesvechten

  • De sport is zeker een cardio-uitdaging maar traint ook je arm- en beenspieren en je core

  • Meedoen kost €45,- per maand. Je kunt dan kan bij alle locaties aanschuiven en je mag dus zelf bepalen hoeveel lessen je per maand volgt

  • Trainingsmateriaal is altijd aanwezig en hoef je dus in eerste instantie niet zelf te kopen

  • Mishaël is een erkende en ervaren trainer en als je talent hebt kan hij je helpen om op wedstrijdniveau te komen

  • Op de website van Mishaël kun je alle informatie vinden en je inschrijven

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

Video: Dewi Mulder

Meer bijzondere Haarlemmers? Lees dan dit artikel eens.

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Samen op het Teylerplein, een bureninitiatief

Volgende
Volgende

Waarom geloven ánderen wel in God en ik niet?