Haarlemse wil achterstanden te lijf gaan

Robin Zwemmer – D66

Meteen bij de binnenkomst hebben we al een verwarrend momentje omdat ik bij de naam Robin onmiddellijk aan een man dacht. Ja, lacht Robin, en toevallig heet mijn vriend ook Robin, dus we gaan als Robin & Robin door het leven. Robin kan als 24-jarige studente Public Affairs goed haar woordje doen, en gunt dat anderen ook. ‘Als taalcoach bijvoorbeeld, taal is zo belangrijk. Als je je niet goed kunt uitdrukken, sta je gelijk op achterstand.’ Jongeren zijn hartstikke belangrijk, Haarlem is geen dorp, maar een stad, en daar horen ook de passende voorzieningen bij. Jongeren samenbrengen en met elkaar in gesprek gaan, dan gaan we de goede kant op.

Robin kiest:

Insta of TikTok? Insta, vooral omdat je lekker door kan blijven scrollen in de reels.

Gin-tonic of wijn? Wijn. Ik ben liefhebber en heb er een beetje verstand van, in vakantie gaan we vaak wijngaarden bezoeken.  

Haarlemmer Houtfestival of Bevrijdingspop? Makkie, Bevrijdingspop natuurlijk. Ik heb gewoond langs de Haarlemmer Hout, dan kon ik zo oversteken naar het feest. Plus, ik heb mijn vriend op B-pop ontmoet, dus dat maakt de keus nog makkelijker.

Kat of Hond? Hond. Ik ben opgegroeid met een hond en mijn ouders hebben nu een teckel. Helaas kan ik nu geen hond houden omdat ik in een appartement woon, anders had ik wel geweten.  

Waarom bestaat er wel hondenbelasting en geen kattenbelasting?  Geen idee. Na enige stilte: katten poepen soms in de zandbak, dat moet ook opgeruimd worden, dat kost de gemeente ook geld. Hier zou je over in gesprek moeten gaan. De OZB is in Haarlem al zo hoog dat we de Haarlemmer niet zomaar verder moeten belasten. Over in gesprek gaan gesproken, ik had eerst twijfels of ik de politiek zou gaan, maar ik voel me helemaal thuis in de fractie en ik krijg alle ruimte om me te ontwikkelen. Heel fijn.

Stel je krijgt 50.000 euro om iets voor Haarlem te doen, wat ga je doen?

Meer studentenwoningen! Jongeren vinden nauwelijks woonruimte in Haarlem. Wil je de jongeren hier houden moet je ook iets structureels ondernemen. Maar ja, daar is het bedrag niet groot genoeg voor. Robin kijkt ondertussen nadenkend naar buiten. Ik ga een project met kinderen doen, ik wil ze een goede start geven. 7% van de kinderen leeft onder de armoedegrens. Onderwijs en taal is zo belangrijk. Voor dat geld ga ik een taalproject starten!

De dobbelsteenvraag: Er is in Haarlem nauwelijks een nachtcultuur. Is dat een gemis? En zo ja, wat ga je doen om de stappers in Haarlem te houden of zo nee, waarom niet? 

We hebben tijdens corona gezien hoe nodig het is dat mensen, en vooral jongeren, elkaar kunnen opzoeken. Dus ik vind het echt een gemis dat de jongeren ’s avonds en nachts naar Amsterdam trekken. Ik zou wel willen kijken of we ergens in Haarlem 24-uurs horeca kunnen realiseren. En als de buurt in opstand komt, gaan we de buurt erbij betrekken met buurtgesprekken, samen met de jongeren. Als we met elkaar in gesprek blijven kunnen we wat moois in gang zetten. Ik heb er nu al zin in!

Meer lezen over Robin?

Niet de burgermeester maar de Gemeenteraad is de eindbaas van Haarlem. Ga stemmen dus op 14, 15 of 16 maart! Haerlems Bodem sprak met 6 jonge kandidaten van verschillende partijen. Elke kandidaat mocht zijn of haar politieke licht laten schijnen op een actueel Haarlems thema. Welk thema? Dat werd bepaald door de gooi van een dobbelsteen:

  1. In Haarlem is er een groot tekort aan woningen. Stel dat er woningbouw mag komen in de Waarderpolder of de Haarlemmer Hout en je moet kiezen, wat is dan jouw keuze en waarom?

  2. Fietsers of auto’s? Een van Haarlems Bodem columnisten foeterde over de kwaliteit van het fietspad langs de Rijksstraatweg. Hij heeft een punt, het ligt er schots en scheef. Aan de andere kant werd bekend dat Haarlem filehoofdstad van het jaar is. Wat ga je aanpakken, meer ruimte voor fietsers of voor auto’s en waarom?

  3. Film of kleinschalige kunst en cultuur? Onlangs is in Haarlem de derde filmzaal geopend. Na Pathé, kwam er Cinepolis in Schalkwijk en de Filmkoepel. De filmliefhebber wordt goed bediend, maar is er nog ruimte voor alternatieve en kleinschalige kunst en cultuur? Hoe ga je dat realiseren?

  4. Niet iedereen kan een sport of sportattributen betalen. De gemeente heeft daar een potje voor. Is het genoeg en hoe ga je de mensen die het nodig hebben bereiken?

  5. We zitten in het staartje van de coronapandemie. Juist de jongeren zijn keihard geraakt doordat de scholen dicht waren en de uitgaansgelegenheden gesloten. Het aantal jongeren met psychische problemen is torenhoog. Wat kan de gemeente doen om de jeugd tegemoet te komen?

  6. Er is in Haarlem nauwelijks een nachtcultuur. Is dat een gemis? En zo ja, wat ga je doen om de stappers in Haarlem te houden of zo nee, waarom niet?

Foto’s: Stefan Witte | Studio Stefan Witte

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Waarom zou ik 14, 15 of 16 maart a.s. stemmen voor de Gemeenteraadsverkiezingen?

Volgende
Volgende

OPROER TEGEN HET HAARLEMSE WOONBELEID