De beste kookboeken volgens de beste Haarlemse chefs

Deze week is het nationale kookboekenweek. De perfecte aanleiding om een aantal Haarlemse culinaire hoogvliegers eens te vragen waar zij de mosterd vandaan halen. Konden we ze gelijk naar hun favoriete kookboeken vragen.

Graeme Holford – Brikett Smokehouse

Slow & Low BBQ expert uit Newcastle. Nu wonend in Haarlem.

  1. Pitt Cue Co. The Cookbook Het boek wat mijn barbecue obsessie heeft doen oplaaien. Zonder dit boek zou ik niet doen wat ik nu doe. Mijn vader gaf het me een keer aan me zonder een echte gedachte erachter en in een weekend heb ik het kaft tot kaft gelezen. En zoals ze zeggen: The rest is history!

  2. Aaron – Franklin Barbecue Franklin wordt geroemd en erkend als de koning van de Texas-style barbecue. Dit boek heeft mijn koken echt naar een nieuw niveau getild. De nadruk ligt op veel meer dan alleen het eten zelf. Leren hoe je temperatuur en vuur moet managen is van onschatbare waarde in wat ik doe.

  3. Flour, Water, Salt, Yeast Ik hou van brood bakken in mijn vrije tijd. Voor mij is het therapeutisch. Dit boek heeft mijn hele visie op het proces veranderd.

  4. Cook House Ik heb in Newcastle gewoond en Cook House is een van mijn favoriet restaurants daar. Chef en eigenares Anna Hedworth heeft een goedbetaalde carriére aan de wilgen gehangen om dit restaurant te kunnen openen, wat ik heel inspirerend vind. Dit boek bevat veel goed advies over het openen van een restaurant en fijne recepten.

  5. Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course Is een beetje een cliché, maar ik moest een Ramsey boek in de lijst hebben! Dit boek zit vol met recepten die je basis technieken een stap verder gaan brengen. Voor mij een van de eerste boeken die me bewust maakte van mijn passie voor koken.

Instagram: @brikettsmokehouse

Jeroen de Zeeuw – Restaurant De Zeeuw

Jeroen is een creatieve kok met veel aandacht voor product en terroir, en heeft een voorliefde voor pure wijnen, die hij samen met zijn partner, sommelier Janine de Zeeuw-Kinderman selecteert.

  1. White heat – Marco Pierre White – de man is een legend en een voorbeeld voor velen die van rock en roll in de keuken houden. No nonsense, rauw maar toch verfijnd, en gewoon de beste van zijn tijd. Een culinair statement.

  2. Chef – Gordon Ramsay – Oude sous chef van MPW ( bovenstaand ) en ook een absolute legende die velen van ons heeft opgeleid of heeft geinspireerd. Pure klasse. Klassiek, maar perfect in uitvoering en altijd met de beste kwaliteit.

  3. Escoffier – de culinaire bijbel met de beste basis die je je kan wensen. Klassieke bereidingen, sauzen, creme’s en veel meer.

  4. The Noma Guide to fermentationRene Redzepi; fermenteren kan je leren! In dit boek leert de chef van een van de beste resto’s ter wereld je hoe je om moet gaan met allerlei verschillende manieren en technieken om te fermenteren. Leerzaam!

  5. The French LaundryThomas Keller; een instituut en heerlijk om in te lezen. Perfecte garing en opmaak, pure perfectie!

Restaurant De Zeeuw / Instagram: @restaurantdezeeuw

Floris Hilterman – Sjoeche & Vos Kosher Catering

Mijn naam is Floris Hilterman. Ik ben Chef-kok bij het catering bedrijf Sjoeche en we doen ook een deel strikt koshere catering met Vos Kosher Catering.

Deze 5 boeken hebben er echt wel voor gezorgd dat ik de kok ben die ik ben en daar ben ik best trots op. Lichte focus op goed vlees, verschillende technieken, terug naar de basis, perfectie van de eenvoud en Ottolenghi die ervoor zorgt dat ik makkelijker out of the box kan koken. Voor mij is dit de gouden combinatie.

  1. Het Haagse kookboek – Aangezien ik geen koksopleiding heb gedaan en alles wat ik weet heb opgedaan door middel van vragen, doen, kijken, ruiken en proeven zitten er nog wel eens gaten in mijn basiskennis. Als ik zo’n gat tegenkom kan dit boek 9 van de 10 keer dat gat opvullen. Dit boek is voor mij echt geweldig om op terug te vallen.

  2. De Vleesbijbel – Gertjan Kiers – Ik ben altijd een vleesliefhebber geweest en in mijn tijd als eigenaar van Restaurant Morris is door meer kennis de liefde voor goed vlees gegroeid. De hoofdslager van mijn vleesleverancier was toen de tijd Gertjan en ik kon dagen luisteren naar al zijn kennis van vlees. Dus toen hij dit boek uitbracht moest ik hem hebben. Juist nu we minder vlees moeten eten vind ik het belangrijk dat als we vlees eten het wel echt goed moet zijn. Met meer kennis kan je daarin een betere keuze maken.

  3. Smokey goodness – Jord Althuizen* – Toen ik dit boek kreeg was ik meteen verkocht. Vlees vond ik al mega interessant en bbq’en ook en om dan te mogen spelen met de kennis van de beste bbq’er van Nederland is natuurlijk geweldig. Om te begrijpen wat verschillende soorten bbq’s, houtsoorten, temperaturen kunnen doen met alles wat eetbaar is, geeft koken echt wel een extra dimensie.

  4. De zilveren lepel – Perfectie van de eenvoud. Weinig ingredienten, hoge kwaliteit en de juiste technieken, hiermee kan je in een handomdraai echt goede gerechten maken. Een tafel vol met goed eten, mooie wijnen en fijne mensen is waar het leven voor mij om draait en de italianen doen niet anders. Omdat je ook per ingrediënt kan zoeken kan je ook steeds makkelijker gerechten maken met losse spullen die je nog in de koelkast hebt liggen. Echt een topboek.

  5. The Cookbook – Ottolenghi – Wij doen dus ook koshere catering en daarom was dit boek echt een must voor mij. Afhankelijk van de stroming eten veel Joodse mensen graag eten uit de keuken van het Midden-oosten. Naast technieken en combinaties van ingrediënten die in het westen weinig zag (inmiddels wordt het gelukkig steeds vaker gebruikt) is het boek ook heel goed voor toffe vegetarische inspiratie. Dit boek en Ottolenghi überhaupt heeft voor mij dus 3 punten die het leven veel makkelijker maken.

www.sjoeche.com / Instagram: @sjoeche

Joost Dijkstra – Restaurant Dijkers.

Al 23 jaar ben ik kok. Ik heb veel leerlingen mogen begeleiden en enthousiast mogen maken voor dit mooie vak. Leren met lol en plezier, maar ook van elkaar blijven leren vind ik belangrijk. Ik werk momenteel bij Dijkers in een jong team. Zij houden mij fris en op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Ik heb een aantal boeken als basis die ik er graag bij pak voor inspiratie.

  1. Dine with Europe’s Master Chefs – Eurodelices. (serie van 6) – Oldskool maar altijd goed voor de inspiratie. Hier probeer ik vaak een oude klassieker in een nieuw jasje te steken. En soms moet je dat ook helemaal niet doen.

  2. Chocola – Christine McFadden – Een klassieker en een die al jaren bij mij in de kast ligt. Duidelijke recepten met goede illustraties en fotos.

  3. Down to earth – Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer – Als familie of vrienden komen dineren dan is de kans groot dat ze iets, met dit boek als inspiratiebron, krijgen voorgeschoteld.

  4. Simple smart BBQ – Julius JaspersAls de bbq weer aangaat dan is dit mijn topper! Simpel makkelijk en lekker.

  5. Groot Indonesisch kookboek – Beb Vuyk – Hierin staat alles wat je moet weten van de Indonesische keuken. Hier liggen mijn roots. Als ik hieruit kook dan leef ik helemaal op en dat proef je. Eigenlijk is dit mijn nummer 1!

Restaurant Dijkers / Instagram: @joost80

Wist je dat je ook prima kookboeken kunt lenen bij de bibliotheek? Een selectie van deze boeken vind je terug bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Kijk voor meer informatie hier.

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

(H)uilen

Volgende
Volgende

Haerlems Bodemverkenner: november