Waarom zijn Haarlemmers muggen?
Vol trots noemen wij ons muggen, want dat is de geuzenaam voor Haarlemmers. Maar waar ligt de oorsprong van deze bijnaam? Het is niet zo voor de hand liggend als je zou denken…
Het is moeilijk te zeggen wanneer de Haarlemmers “mug” als geuzenaam accepteerden. Wel is bekend dat het word mug in de 14e en 15e eeuw als scheldwoord werd gebruikt. De meest logische verklaring is dat er vroeger in Haarlem veel muggen waren, onze stad was namelijk omringd door veen en moeras. Daarbij liepen er door de stad verschillende wateren, zoals “De Beek” die onder de Grote Markt doorloopt.
Een alternatief is het feit dat Haarlemmers echte muggenzifters waren: (Muggenzifter: ook wel miereneuken, kommaneuken, of spijkers op laag water zoeken (Van Dale) is het vitten op kleine foutjes en het actief zoeken naar de geringste aanleiding om kritiek te uiten.) Hmmm dat klinkt toch wel een beetje Haarlems, of niet?!
Ook zijn er minder logische fabels die de geuzenaam “mug” verklaren.
Zoals het verhaal van een Heks die dreigde alle inwoners in muggen te veranderen als ze niet naar haar wilden luisteren. Ook is er een fabel dat de brandweer vroeger uit moest rukken omdat er zwarte wolken uit de St. Bavokerk kwamen. Bij aankomst bleken dit muggen te zijn…
De laatste verklaring komt uit 1573, tijdens het Beleg van Haarlem. De Hollanders waren toen in opstand tegen de Hertog van Alva van Spanje. Terwijl het Spaanse leger sliep, wisten drie Haarlemmers een vaatje buskruit te laten ontploffen in het Spaanse legerkamp. De volgende dag vertelden ze in de kroeg trots over hun nachtelijke uitstapje, maar sommige mensen zeiden: “Het helpt niks; de Spanjaarden jaag je er niet mee weg. Het Spaanse leger is onoverwinnelijk. Jullie zijn net muggen die een reus willen steken.”
Zo! Nu heb je in ieder geval een idee, kies het verhaal dat jij het leukst vindt en educate your friends! Zoals je maag trots bent op je stad en de geuzenaam!
Bron: wikipedia
Kees de Mopperaar was 'n anonieme brievenschrijver die met zijn venijnige pen het Haarlems Dagblad en de lokale politiek in zijn greep hield.