Patronaat staat (even) op

In diverse steden in Nederland gingen clubeigenaren en andere uitbaters van de nacht zaterdagavond na 22.00 uur open als protest tegen de coronamaatregelen. Hoewel de regering binnenkort nieuwe versoepelingen zal aankondigen, hebben de horecaondernemers daar naar eigen zeggen weinig aan. Ook Patronaat besloot daarom haar deuren tot 4.00 open te gooien. Tot burgemeester Jos Wienen zich ermee ging bemoeien.Hier een subkop

In de afgelopen dagen was het spannend; wie zou deze stare-down winnen? Op de uitspraak van burgemeester Wienen dat er een boete van €50.000,- zou worden uitgeschreven aan horecagelegenheden die na een waarschuwing hun deuren niet zouden sluiten, werd door veel inwoners met woede en ongeloof gereageerd. Niet in het minst omdat zijn collega Halsema in Amsterdam dreigde met boetes van 'slechts' €4500,-. Club June koos eieren voor zijn geld en bleef nog even met dichte deuren wachten op de versoepelingen. Patronaat weigerde echter een knieval te maken voor onze burgervader en besloot zo lang mogelijk open te blijven.

De dag die je wist dat zou komen, is hier

Lobke Borsboom, manager hospitality zegt: “Zelfs met de geplande versoepelingen moeten we nog steeds om 1.00 uur dicht en bij een uitverkochte zaal mensen verplichten om te zitten. Dat maakt het voor ons onmogelijk te functioneren op de manier die bij ons hoort. Die versoepelingen zijn voor ons een soort fopbelofte.” Patro-directeur Jolanda Beyer voegt toe: “We kunnen ons die boete niet veroorloven. Wanneer de handhaving ons zegt te sluiten, dan doen we dat, maar tot dat moment gaan we gewoon door. Het is ook geen strijd tussen ons en de burgemeester, maar een signaal naar de regering om de nachthoreca niet langer buiten te sluiten”

En dus loopt Patronaat vol met een kleurrijk gezelschap van jonge en iets minder jonge mensen die het poppodium willen steunen in hun statement. In de kleine zaal deint het publiek mee op diverse techno beats. Wie rond 22.00 uur de grote zaal in loopt, wordt getrakteerd op 80’s-knallers zoals ‘Boys, boys, boys’ van Sabrina en ‘Afrika’ van Toto. De sfeer zit er goed in, hoewel er een zekere spanning hangt in afwachting van de mogelijke komst van handhavers. Jolanda zegt: "Ik verwacht dat het niet lang zal duren. Als dat gebeurt gaan de lichten aan, ga ik naar het podium en zal ik iedereen verzoeken om rustig te vertrekken. De dag die je wist dat zou komen, is hier. Het is niet anders.”

Gooien met elektrische bakfietsen

De vraag is natuurlijk hoe het publiek hierop zal reageren. Is dit echt een protest of gewoon wat burgerlijke ongehoorzaamheid. Zal iedereen direct gehoor geven aan de oproep of mogen we een meute woeste Millennials verwachten die schreeuwend hun elektrische bakfietsen naar de gemeentelijke handhavers gooien? Het antwoord volgt helaas veel te snel. Om 22.49, krap drie kwartier na ‘spertijd’ en meer dan twee uur voor de geplande sluitingstijd die over een week of twee van kracht zal zijn, moet Jolanda haar boodschap brengen. In reactie hierop gaat een daverend applaus door de zaal.

Brigit Lanfermeijer, die al jaren bij Patronaat werkt, vertelt even later dat dit haar en haar collega’s diep raakte. “We stonden echt met tranen in onze ogen om zoveel liefde en betrokkenheid van onze bezoekers. Ik vind het ongelooflijk stoer dat Patronaat heeft doorgezet. We hebben laten zien dat we echt ergens voor staan en niet zomaar opgeven.”

Het is eindelijk weer een beetje 'aan'

Al snel vult de foyer zich met mensen die hun spullen uit de lockers halen. In een van de zitjes treffen we Kirill, drummer van Jason Waterfalls, met een paar vrienden. Hij zit zichtbaar te genieten van de reuring om hem heen. “Dit is toch machtig mooi! Het is eindelijk weer een beetje ‘aan’. Daarvoor zijn we echt een beetje afhankelijk van de horeca. We hebben dit nodig.” Op de vraag wat ze nu gaan doen, zegt hij: “Even afwachten of er iets nieuws opstaat. Waarschijnlijk is dat bij mij thuis. Jullie mogen ook komen hoor.”

Clubs nu nog meer in de rol van martelaar

Het aanbod van Kirill slaan we even af omdat het gerucht gaat dat er een protestbijeenkomst op de Grote Markt zal plaatsvinden. We gaan er direct op af, maar bij aankomst zien we slechts een paar groepjes vrolijke mensen en een politiebusje dat langzaam het plein over rijdt en verdwijnt in de Koningsstraat. Dat was de Haarlemse nacht voor dit weekend.

De vraag blijft of de dreigementen van Jos Wienen nu hebben bevestigt dat er met hem niet te spotten valt óf dat hij de clubs slechts nog verder de rol van martelaar heeft toebedeeld. Populairder heeft het hem zeker niet gemaakt, maar op dit moment denken de laatste bezoekers, die het pand rond half twaalf verlaten, vooral aan de korte maar superleuke avond die voelde als vanouds.

Wachtend op versoepelingen andere leuke dingen doen? Wat dacht je van een filmpje pakken in De Koepel!

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Houtfestival houdt van jou, … en niet alleen op Valentijnsdag!

Volgende
Volgende

Starters in coronatijd: the story of Christian, Frank, Michiel, Ymke, Jean-Paul en Rolinka