Loopt met historische kaart door Haarlem van 1450
Wist je dat de molen de Adriaan boven op één van de verdedigingstorens van de middeleeuwse stadsmuur staat? Dit en nog veel meer leer je met de plattegrond uit het jaar 1450. Wandel met deze kaart langs mooie, historische gebouwen in H’lem. Ontdek hoe de stad eruitzag in het jaar 1450 en hoe belangrijk Haarlem als stad was voor scheepsbouw.Hier een subkop
Historische kaart Haarlem
Sinds dit jaar hebben tekenaar Frank Petiet, tekenaar/vormgever Tessel Dekker en theatermaker/kunsthistoricus Marius Bruijn samen een plattegrond gemaakt van haarlem in 1450. Dat is een unicum, want de oudste kaarten kwamen uit het midden van de zestiende eeuw. De plattegrond kan als een wandkaart gebruikt worden of voor een mooie stadswandeling. Op de getekende kaart zijn vele historische details zichtbaar en dus trokken wij onze wandelschoenen aan en gingen op stap.
Houten huizen, veel beesten en een grote stadsmuur
Tijdens de wandeling, ouderwets met kaart in de hand, leer je van alles over Haarlem. Dat de Spaarnestad er anders uitzag moge duidelijk zijn. De meeste woonhuizen waren van hout. Alleen de adel met z’n stadskastelen, rijke burgers en kloosterlingen woonden in stenen huizen. De stad was heel groen met veel open tuinen en boomgaarden. Ook hielden mensen dieren in hun achtertuin of in kleine stadsboerderijen. Bierbrouwers hielden bijvoorbeeld varkens, omdat die hun brouwafval opaten. Om de stad heen stond een grote stadsmuur met zeven grote.
Historisch struinen
De wandeling met de kaart heeft een lengte van drie kilometer en duurt ongeveer 90 minuten. Tijdens de tocht loop je langs zeventien gebouwen die ieder een eigen verhaal hebben. Je loopt bijvoorbeeld langs het stadhuis waar nog veel gotische details te ontdekken zijn. Jansherenklooster is één van de oudste kerken van de stad. Op de Scheepmakersdijk is volgens verhalen de oude stadsmuur nog zichtbaar in diverse huizen of andere gebouwen. Wil jij nou ook eens met deze kaart – en zonder google maps – struinen langs historisch Haarlem? De plattegrond is verkrijgbaar in verschillende boekenhandels en VVV Haarlem. Meer informatie vind je op segolia.net.
Meer Haerlems Bodem? Lees hier over de herfstmarkt in Haarlem.
Kees de Mopperaar was 'n anonieme brievenschrijver die met zijn venijnige pen het Haarlems Dagblad en de lokale politiek in zijn greep hield.