Eindelijk een eigen huis

Maarten Wiedemeijer – PvdA

Met zijn 34 jaar is Maarten de oudste kandidaat waar Haerlems Bodem mee spreekt. Als hij vertelt dat hij pas sinds kort een eigen woning heeft, begrijpen we ineens waarom de Haarlemse woningnood voor hem (en zijn partij) een belangrijk thema is. De op-het-oog-rustige Maarten kiest bedachtzaam zijn woorden, maar wordt feller als het gaat over de kwaliteit van de huizen, het tekort aan huizen en torenhoge energierekeningen. In de afgelopen 4 jaar was hij al lid van de Gemeenteraad en hij hoopt voor een nieuwe periode gekozen te worden. Maarten is geboren en getogen in Spaardam en woont in Haarlem Noord.

Maarten in drie zinnen: Sociaal en duurzaam, dat zijn begrippen waar ik in geloof. In Haarlem geldt sinds 1 februari de opkoopbescherming, daar zat ik in de gemeenteraad bovenop. Investeerders kunnen vanaf 1 februari geen huizen met een WOZ-waarde tot ongeveer 400.000 euro komen, met het doel om het daarna duur te verhuren. 

Maarten kiest:

Insta of TikTok? Insta

Gin-tonic of wijn? Wijn.

Haarlemmer Houtfestival of Bevrijdingspop? Bevrijdingspop! Zonder twijfel! Ik heb er goede herinneringen aan, eind jaren negentig met Anouk op het podium, duizenden mensen die tegelijk luisteren en feesten. Fijn dat het binnenkort weer kan.

Kat of Hond? Kat. Absoluut een kat, die zijn een stuk zelfstandiger.

Waarom bestaat er wel hondenbelasting en geen kattenbelasting is? Maarten kijkt verbaasd, tja. Het zal er mee te maken hebben dat men vroeger vond dat katten minder overlast geven.

Stel je krijgt 50.000 euro om iets voor Haarlem te doen, wat ga je doen?

Maarten heeft tot nu rustig en bedachtzaam antwoord gegeven, maar deze vraag doet hem rechtop zitten. Begeesterd steekt hij van wal:  ‘Met dat geld zou ik een soort energieteam oprichten en daarmee langs de deuren gaan. We zien nu al die label G-woningen (woningen met slechte isolatie redactie) waardoor de energierekening torenhoog wordt.  Ik wil Haarlemmers op het goede spoor zetten. Er is zoveel mogelijk, je moet alleen de weg weten. Isoleren, voorlichting geven over subsidies. Wonen is zo belangrijk voor jong en oud.’

De dobbelsteenvraag:

De vraag voor Maarten:

Film of kleinschalige kunst en cultuur? Onlangs is in Haarlem de derde filmzaal geopend. Na Pathé, kwam er Cinepolis in Schalkwijk en de Filmkoepel. De filmliefhebber wordt goed bediend, maar is er nog ruimte voor alternatieve en kleinschalige kunst en cultuur? Hoe ga je dat realiseren?

Maarten: Haarlem is supergoed in de grote culturele evenementen, maar inderdaad het mag soms spannender. Ik wil de rafelrandjes wel opschudden, misschien kunnen we samen met het Patronaat iets doen in bijvoorbeeld de Waarderpolder. Ik sta voor goede suggesties open. Kom maar op!

Meer lezen over Maarten?

Niet de burgermeester maar de Gemeenteraad is de eindbaas van Haarlem. Ga stemmen dus op 14, 15 of 16 maart! Haerlems Bodem sprak met 6 jonge kandidaten van verschillende partijen. Elke kandidaat mocht zijn of haar politieke licht laten schijnen op een actueel Haarlems thema. Welk thema? Dat werd bepaald door de gooi van een dobbelsteen:

  1. In Haarlem is er een groot tekort aan woningen. Stel dat er woningbouw mag komen in de Waarderpolder of de Haarlemmer Hout en je moet kiezen, wat is dan jouw keuze en waarom?

  2. Fietsers of auto’s? Een van Haarlems Bodem columnisten foeterde over de kwaliteit van het fietspad langs de Rijksstraatweg. Hij heeft een punt, het ligt er schots en scheef. Aan de andere kant werd bekend dat Haarlem filehoofdstad van het jaar is. Wat ga je aanpakken, meer ruimte voor fietsers of voor auto’s en waarom?

  3. Film of kleinschalige kunst en cultuur? Onlangs is in Haarlem de derde filmzaal geopend. Na Pathé, kwam er Cinepolis in Schalkwijk en de Filmkoepel. De filmliefhebber wordt goed bediend, maar is er nog ruimte voor alternatieve en kleinschalige kunst en cultuur? Hoe ga je dat realiseren?

  4. Niet iedereen kan een sport of sportattributen betalen. De gemeente heeft daar een potje voor. Is het genoeg en hoe ga je de mensen die het nodig hebben bereiken?

  5. We zitten in het staartje van de coronapandemie. Juist de jongeren zijn keihard geraakt doordat de scholen dicht waren en de uitgaansgelegenheden gesloten. Het aantal jongeren met psychische problemen is torenhoog. Wat kan de gemeente doen om de jeugd tegemoet te komen?

  6. Er is in Haarlem nauwelijks een nachtcultuur. Is dat een gemis? En zo ja, wat ga je doen om de stappers in Haarlem te houden of zo nee, waarom niet?

Foto’s: Stefan Witte | Studio Stefan Witte

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Marianne Overbeeke

Marianne schrijft over alle grote en kleine Haarlemse zaken. Ze droomt al heel haar leven dat ze op dag ontwaakt als keukenprinses. Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger dus stort zij zich liever op haar laptop.

http://straatparels.nl
Vorige
Vorige

Nuchtere Zeeuw zoekt balans

Volgende
Volgende

De Koorschool, al generaties lang een instituut van wereldklasse