Rondom Figee: meer dan fietsen alleen

Zondag 26 juni vindt het nieuwe Haarlemse wielerevenement Rondom Figee plaats. Een volle dag aan wedstrijden op de fiets, van jong tot oud, amateur tot prof en dat allemaal in de Waarderpolder, rondom de oude Figeefabriek. Een brede programmering, een bijzondere locatie én een eerste editie van een festival dat moet uitgroeien tot een mooie jaarlijkse traditie. Redenen genoeg voor een goed gesprek met mede-initiatiefnemer Neal Beentjes.

Verknocht aan de fiets

“Er hoort natuurlijk gewoon een wielerronde in Haarlem.” opent Rondom Figee organisator Neal het gesprek. “In de jaren ‘60 en ‘70 zijn dat soort evenementen hier altijd geweest, maar de drukte in het algemeen en de auto in het bijzonder, hebben dat soort rondes een beetje de stad uitgejaagd. Mijn compagnon Jan-Willem Blok en ik zijn inmiddels allebei weer Haarlemmer en vonden het hoog tijd voor een Haarlems wielerevenement. Je ziet het om je heen: de fiets wint letterlijk overal terrein. Ik geloof ook echt dat de fiets in bredere context de oplossing is voor een hoop mobiliteits- en duurzaamheidsvraagstukken.”

“Daarmee is aandacht voor de fiets dus altijd een goed idee. Maar daarnaast is zo’n criterium, een wedstrijd met de zogenoemde rondjes om de kerk, absoluut een spektakel. Iedere twee minuten komt er een groepje renners voorbij met 50+ kilometer per uur, dat gaat zo ontiegelijk hard.” Het enthousiasme zit er bij Neal goed in. Niet zo gek wellicht, voor een fanatiek fietser en eventementen- en contentmanager voor diverse organisaties en merken uit de wielersport.  

Fietsen rond Figee

Natuurlijk, we snappen heel goed dat het ingewikkeld kan zijn om een wielerkoers neer te zetten in de binnenstad. Zie maar eens vergunningen te krijgen, zeker als debuterend evenement. Een uitwijk naar de Waarderpolder klinkt dan misschien logisch, maar waarom dan specifiek het terrein rondom Figee? “Ik hoorde iemand laatst zeggen dat het Figee terrein een beetje de NDSM werf van Haarlem is. Dat vind ik wel treffend. Echt een plek om initiatieven te ontplooien en bij uitstek geschikt voor een wielerronde als deze.” licht Neal toe. “Het is een mooi afgesloten rondje, je fietst langs het Spaarne, je hebt uitzicht op de Droste fabriek en je bent op een steenworp afstand van het centrum, zonder dat je een stad ontwricht met je evenement.” Tel daarbij op de ontwikkelingen op het terrein, met de komst van Mooie Boules, Peakz Padel en de faciliteiten bij het Figee Café en je hebt je evenementenlocatie te pakken.

Programmering

In de intro riepen we het al; het evenement biedt plek voor jong en oud, ervaren en onervaren. Dat geldt voor de toeschouwers én voor de deelnemers. “We openen de dag om 13:00 met een Loopfietsenrace en een Dikke Banden Race, waarbij jonge kinderen de strijd met elkaar aangaan op hun eigen fiets. Iedereen kan aanhaken, zelfs nog op de dag zelf. Voor de deelnemertjes leuk, voor de toeschouwers misschien nog wel leuker. Chaotischer dan dit ga je een race niet krijgen.” lacht Neal. “Daarna is de wat ervarener jeugd met een licentie aan de beurt, gevolgd door een ludieke koeriersrace. Bezorgers fietsen een parcours waarbij onderweg pakketjes opgepikt moeten worden.” Vanaf de tweede helft van de middag loopt het niveau dan langzaam op. “In de middag start het open Haarlems kampioenschap, waaraan iedereen kan deelnemen met een racefiets. Je sluit bij ons een daglicentie af, zodat je netjes verzekerd bent. We eindigen de dag met de NL Crit Series, waarbij ervaren renners op fixed gear fietsen gaan strijden om de Grote Prijs van Jacques van Egmond, vernoemd naar de laatste Haarlemse Olympische kampioen op de baan en oud-eigenaar van Café van Egmond in de Kleine Houtstraat. Die race belooft, met die snelheden, echt een spektakel te worden.” 

Meer dan fietsen

Moet het concept van rondjes fietsen nog een beetje op je groeien? “Het evenement draait om meer dan de koersen alleen. Het moet een evenement voor alle Haarlemmers worden, fietsgek of niet. Dat is ook waarom we de handen ineen hebben geslagen met bijvoorbeeld het Figee Café en Mooie Boules.” licht Neal toe. De programmering ondersteunt zijn claim: er is een Foodtruckfestival en je kunt bij Mooie Boules naar binnen wandelen voor een potje Jeu de Boules. Daarnaast kun je een Padel Clinic volgen bij Peakz Padel, of op een indoorfiets van Wattworks een challenge aangaan en 850 meter lang alles geven. Zie je liever anderen zwoegen? Rondom Figee lijkt uitermate geschikt om gewoon lekker om je heen te kijken, wat te eten en te drinken om vervolgens een klein dansje te wagen. Rustig aan dus. Forceer niets. “Je kunt ook altijd nog mee doen aan het Nederlands Kampioenschap Slow Biken” lacht Neal, “Zo lang mogelijk doen over elf meter, zonder om te vallen.” Dat klinkt precies als het gewenste inspanningsniveau.

Rondom de kerk?

Een eerste editie is natuurlijk altijd spannend. Maar wat komt daarna? Wat zijn de ambities na dat eerste onwaarschijnlijk succesvolle drukbezochte evenement? Gaan we in de komende vijf jaar een keer racen rondom de kerk? Retestrak langs Lautje sturen, zo de Grote Houtstraat in? “We willen de ronde jaarlijks organiseren. En natuurlijk hebben we wel de ambitie om meer op te schuiven naar de binnenstad. Nu eerst bouwen, zorgen dat mensen het in de agenda gaan opnemen jaarlijks. Zorgen dat het een begrip in de stad gaat worden. Maar wat dacht je van op en neer langs de Nieuwe Gracht over en paar jaar, dat is toch te gek?” besluit Neal lachend. Dat staat genoteerd.

Rondom Figee vindt op zondag 26 juni plaats met het Figee Café als centraal punt in de route en programmering. Inschrijven of het volledige programma checken doe je hier. Haerlems Bodem is op de dag zelf aanwezig voor een mooi beeldverslag. Meer van de andere evenementen? Check dan onze uitagenda om te zien wat er nog meer speelt in de stad.

Headerfoto: Michiel van den Bos

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Marianne Overbeeke

Marianne schrijft over alle grote en kleine Haarlemse zaken. Ze droomt al heel haar leven dat ze op dag ontwaakt als keukenprinses. Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger dus stort zij zich liever op haar laptop.

http://straatparels.nl
Vorige
Vorige

In the Picture: Haarlemse Honkbalweek 2018

Volgende
Volgende

De Plukweide in Haarlem, een idyllisch stukje groen in onze bloemenstad