Geocaching in Haarlem

Toen ik vroeg naar Geocaching en wat het is, kreeg ik als antwoord: schatzoeken voor gevorderden. Na wat onderzoek te hebben gedaan kunnen wij mededelen dat deze omschrijving vrij accuraat is. Het spel draait namelijk om het ‘op sporen’ van een ‘schat’, door middel van coördinaten.

Geocaching wordt omschreven als een “real world, outdoor treasure hunting game using GPS-enabled devices.” Dus, buiten schatzoeken met behulp van GPS-apparaten. De oorsprong is een vrij lang verhaal, maar in een notendop begon het met Dave Ulmer. Dave is een computer enthousiast uit Amerika en wilde bij de lancering van een satelliet-upgrade, uittesten hoe veel beter (nauwkeuriger) het signaal was. Hij verstopte een Cache met wat items en deelde de locatie op internet. De eerste vinder Mike Teague logde zijn ervaring op internet en ook die van de volgende vinder. Geocaching was geboren!

Hoe kan ik mee spelen

Op beginnersniveau vereist Geocachen 8 stappen:
1) Registreer je op geocaching.com
2) Ga naar de “Hide & Seek a Cache” pagina.
3) Voer je postcode in en klik op ‘zoek’.
4) Klik op een Geocache uit de lijst.
5) Voer de coördinaten van de Geocache in je GPS-apparaat.
6) Vind met behulp van je GPS-apparaat de Cache.
7) Noteer alles in je logboek en leg de Geocache terug.
8) Deel je avontuur online!

Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden dus je bent nooit uitgespeeld! Ook zijn er verschillende soorten Geocaching. Het begon met de traditionele cache. Dit is, minimaal, een container (de cache) en een logsheet/logboek. De coördinaten geven de werkelijke bevindingsplaats van de cache aan. Daarna was er de multi-cache. Deze wijkt van de traditionele cache af door het feit dat er meerdere locaties zijn, Bij elke locatie krijg je een hint naar de volgende locatie, tot je bij de echte cache bent. Misterie of Puzzle caches maken het wat moeilijker. Je moet eerst uitvinden wat de coördinaten zijn, alvorens je naar de Cache af kan reizen. De lijst gaat door en het Geocachen wordt steeds moeilijker. Klik voor een overzicht van alle soorten caches HIER.

De regels

Er zijn zeker regels en hier dienen mensen zich ook aan te houden. De regels zijn:
Als je iets mee neemt van de Geocache (of cache), laat dan iets van gelijke of hogere waarde achter. Noteer je bevindingen in je cache logboek. Log je Geocache ervaring op www.geo-caching.com. Het enige dat je nodig heb om te kunnen Geocachen is een GPS-apparaat of een mobieltje met GPS-functie. (Volgens ervaren Geocachers is een GPS-apparaat nauwkeuriger, dus vergemakkelijkt dit het zoeken).  Ook moet je HIER even een account aanmaken.

Wat Geocachen zo leuk maakt is dat er cache’s zijn over de hele wereld. Sommige ‘Geocachers’ verbergen hun ‘cache’ op locaties die voor hen belangrijk zijn, of die een speciale interesse of vaardigheid weergeven van hen zelf. We vragen even aan de Haarlemse Linda, een ervaren Geocacher, wat het spel nou zo leuk maakt? Vol overtuiging antwoord Linda: “Ik ben 25 en woon al mijn hele leven in Haarlem, maar door Geocaching kom ik op plaatsen waar ik nog nooit eerder ben geweest.”

Zelfs de ervaren Haarlemmer zal met dit ‘schatzoeken’ nieuwe idyllische plekjes ontdekken in onze prachtige stad. Ook kan je iets uit de schatkist pakken en er een ander item voor terug leggen. Zo had Linda ooit een muntje, dat te traceren is. Een zogeheten ‘trackable’. Deze nam zij op haar vakantie mee naar Texel, waar ze het achter liet. Een andere Geocacher heeft het muntje op zijn beurt mee genomen en achter gelaten in een Cache in Spanje. Super tof!!

Conclusie

Wij hebben nog niet gegeocached (schrijf je dat zo?), maar het lijkt ons een zeer leuk tijdverdrijf. Haarlem blijkt ook nog eens een van de favorieten steden te zijn, als het om Geocaching gaat. Dit heeft te maken met de diversiteit van de omgeving. De mooie stad, onze mooie bossen of parken en ga zo maar door. Een van de leukste Haarlemse Geocache missies, lijkt ons de opdracht waarvoor een boot nodig is. Hiermee moet je onder een brug, deels de oude gangenstelsels van Haarlem is. Spannend!

Overtuigd? Deel je ervaring met ons, wij willen graag weten wat jij er van vond. Namens Haerlems Bodem, wil ik de heer M. Bossen bedanken voor de tip over Geocaching en Linda, onze Geocache expert, voor haar tijd.

Beste lezers weten jullie iets leuks dat heel Haarlem moet weten, zoals Geocaching?
Stuur je onderwerp naar info@haerlemsbodem.nl en wie weet maken wij een artikel!

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Home Stock Limited Editions

Volgende
Volgende

Haerlems Bodem x Irrational Library Pt. 3