Creativiteit waarmee je het leven kleur geeft

Sandra van Zijl en haar man Jorn van der Putte begonnen twee jaar geleden het leerwerkbedrijf ‘A Small Gang Education’ nadat zij hun idealen binnen het praktijkonderwijs niet konden waarmaken. Nu werken zij samen met jongeren die graag in de creatieve sector willen werken maar geen plek vinden in het reguliere onderwijs. Tijd voor een gesprek!

Wat maakt A Small Gang Education zo bijzonder?

“A Small Gang Education is een leerwerkbedrijf. Dit betekent dat wij geen theorielessen geven. We werken veel voor klanten. Je hebt dus gewoon een baan bij ons en ondertussen coachen we je en leren we je de inhoud van het vak. Als je camerawerk wil doen, dan gaan we bijvoorbeeld ook lenzen poetsen. Daarnaast is alles individueel. Je hebt veel verschillende niveaus, problematieken en interesses bij deze jongeren en zeer uiteenlopende talenten. Dus daar proberen we zo goed mogelijk bij aan te sluiten en zij bij ons.”

“Je krijgt bij ons geen diploma. Wij helpen je met het opbouwen van je portfolio, cv en met het solliciteren naar een baan in de creatieve sector, waar ze bijna nooit naar een diploma vragen. Je ervaring, doorzettingsvermogen en motivatie vormen samen ‘het diploma’ waarmee je in deze sector aan het werk kan komen. Wij prikkelen hun intelligentie zonder dat ze daarvoor in de schoolbanken hoeven te zitten. Wij doen dit om jongeren een kans te geven.”

Waar kwam jullie motivatie vandaan om A Small Gang Education te beginnen?

“Jorn en ik hebben allebei de Pabo als achtergrond en in het (speciaal) basis- en praktijkonderwijs gewerkt. Op het praktijkonderwijs heb je zeer moeilijk lerende kinderen. Voor mij zijn zij de leukste doelgroep om mee te werken, want zij zijn vaak heel gemotiveerd om iets te maken. Het is heel fijn werk, alleen beweegt het onderwijs niet mee. Creativiteit waarmee je het leven veel kleur kunt geven wordt nog steeds niet door het reguliere onderwijs omarmd.”

“Wij hadden naast ons werk als docent in het reguliere onderwijs al een filmbedrijf. Daar merkten wij dat onze collega’s, die ook in de creatieve industrie werken, juist de mensen zijn die deze jongeren goed begrijpen. Zij hadden het zelf vaak ook moeilijk op school en kunnen daarom met veel geduld en warmte deze jongeren helpen. Voor ons was dat wel de motivatie om A Small Gang Education te beginnen. Het gaf ons zekerheid dat ons idee zou lukken, omdat er een heel netwerk voor deze jongeren klaar staat om ze te omarmen. Zo zijn wij een eigen leerbedrijf begonnen waar de creatieve sector wel tot zijn recht komt.”

Wat kan je verwachten als je bij A Small Gang komt werken?

“Je komt bij A Small Gang Education terecht, als blijkt dat school echt niet meer werkt en je bij ons beter tot je recht komt. We kijken naar je interesses en wat wij je kunnen bieden. Daarna is het allerbelangrijkste dat je je bij ons veilig voelt. Als dat zo is, gaan we hard werken aan je arbeidsvaardigheden. Zoals op tijd komen, nooit met je handen in je zakken staan, en dingen bespreken met elkaar. Daarna proberen we die jongeren te leren, dat de beperking waar ze zoveel hulpverlening voor hebben gehad, vaak het gene is waarom ze bij ons juist zo goed gaan worden. Iemand met autisme kan bijvoorbeeld ontzettend goed focussen op details die andere mensen niet snel zouden zien. Ik zeg ook altijd, kijk om je heen, naar bekende kunstenaars, schilders et cetera. Dat zijn negen van de tien keer ook bijzondere mensen.”

“Je blijft tussen de een en twee jaar bij ons werken maar als je binnen een half jaar een baan vindt wat echt een gouden kans is dan schop ik je er meteen uit natuurlijk. Een baan is het ultieme. Zo hebben wij een jongen die wil heel graag de muziek in. Dat duurt alleen heel lang. Daarom hebben wij hem geadviseerd om een baan te zoeken en daarnaast heel veel muziek te maken. Daar is hij nu mee bezig en ondertussen houden wij contact met hem. Dat is dus ook een optie. We hebben inmiddels al best wel een aantal jongeren die goed terecht
zijn gekomen.”

Een ‘gang’ heeft vaak een negatieve bijsmaak. Zijn jullie niet bang dat dit het imago van de jongeren schaadt?

“Het filmbedrijf van Jorn en ik heette al A Small Gang en we vonden die naam eigenlijk heel toepasselijk bij ons leerwerkbedrijf. We zijn dan ook een kleine groep die nauw met elkaar samenwerkt. We hebben er in het begin nog wel veel problemen mee gehad. Mensen zeiden: “wat is dat nou voor naam? Jullie noemen die jongeren gangsters en dat wil je niet bij probleemjongeren.” Maar wij noemen ze gewoon gangsters hoor, dat vinden ze allemaal vet grappig. Je kan moeilijk je organisatie een schattige naam geven en dan met een stoere groep jongeren op een set aankomen.”

Het is dus een succesformule. Waar ben je het meest trots op?

“Een paar weken terug stonden we op een filmset, waar jongeren aan het werk waren over wie ik mij de afgelopen tijd zorgen had gemaakt. Op zo’n set zie ik ze dan boven zichzelf uitstijgen. Ze worden blij en gelukkig van hun werk. Ik kreeg een appje van een van hen om mij te bedanken voor deze kans. Het gaat mij er niet om dat ze dankbaar zijn, maar dat ze zich eerst onwaardig voelden. Door hun werk zie je ze meer status en plezier krijgen. We zien ze echt groeien.”

Dit artikel is een gastbijdrage van Pip Mombers, student Journalistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Foto’s komen uit het eigen archief van A Small Gang. Ook de ambitie om jouw artikel op Haerlems Bodem te zien? Neem dan eens contact op met info@haerlemsbodem.nl

Tekst

 
 

OOK LEUK

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Je favoriete boeken laten brengen

Volgende
Volgende

In the Picture: Haarlemse Honkbalweek 2018