Bomen meten en beestjes zoeken

Het is woensdagochtend en een groep leerlingen van basisschool de Molenwiek zit op grote rotsblokken te luisteren naar een gastdocent van IVN Natuureducatie. De zon schijnt en een paar merels proberen de gastles te overstemmen met vrolijk gefluit vanuit de omringende bomen. De geur van vers groen en lente hangt in de lucht en als je de flats achter de bomen niet zou zien, zou je denken dat je in de duinen was of in het bos bij Groenendaal.

IVN Natuureducatie is voor het eerst weer op De Molenwiek na het planten van een tiny forest in de eerste week van maart. Op een veld achter de school, niet groter dan een tennisbaan en waar eerst een noodgebouw stond, is de grond vrij gemaakt, bewerkt en zijn er meer dan 600 jonge boompjes en struiken geplant. De leerlingen hebben hun eigen boom een naam mogen geven en zullen er de komende jaren goed voor zorgen. Dit tiny forest is de eerste in Haarlem en IVN hoopt dat er nog velen zullen volgen. Het is namelijk een relatief makkelijke manier om meer groen in een stad te brengen en zo de planeet maar ook de bewoners van de buurt blij te maken.

“Hier zit niks hoor!”

De kinderen hebben er in ieder geval zin in. Na de uitleg gaan ze gewapend met meetlinten, potjes en formulieren het beginnende bos in. Ze meten hoe hoog de boompjes zijn, wat de omtrek van de stam is en onderzoeken of er al beestjes te vinden zijn tussen het stro aan de voet van de boompjes. Alles wordt genoteerd. Hier en daar wordt er gebakkeleid over de beste manier om te meten (“Neehee!! Zo moet het niet. Je houdt het verkeerd vast. Geef dan!”) of is er frustratie over het gebrek aan te vangen insecten (“Hier zit niks hoor. Meneer!!! Hier zit niks!!). Toch is het mooi om te zien hoe enthousiast en serieus de leerlingen te werk gaan. 

Bart Jalving en Louwra Postma van IVN lopen rond om de kinderen te helpen en vertellen ondertussen meer over hun werk. “Er zijn kinderen die echt nooit buiten de stad of zelfs de wijk komen. Die groeien op tussen baksteen en beton en hebben geen idee hoe leuk het is om in de natuur te zijn.” zegt Bart. Louwra vult aan “Een deel van ons werk is dan ook om uit te leggen waarom de natuur zo belangrijk is en hoe fijn het is om natuur om je heen te hebben. Met een tiny forest brengen we die natuur dichtbij en laten we hen dat plezier ook ervaren. Om te zien hoe uit een klein takje in een paar jaar een jonge sterke boom groeit is fantastisch. Zeker als het ‘jouw boom’ is.”

Lekker vieze handen krijgen

Ook Susan van der Veer is aanwezig. Haar dochter is leerling van de Molenwiek en zelf is Susan boswachter. Het project gaat haar dan ook aan het hart. “Het is zo belangrijk dat kinderen betrokken worden bij natuurbehoud. De meeste kinderen hebben geen idee en denken dat natuur ‘vies’ is. Zodra ze met hun handen in de aarde hebben gezeten komt er een ouder aangerend met natte doekjes om de modder van hun vingers te geven. ‘Laat ze toch!’ denk ik dan.” 

Een makkelijke manier om te vergroenen

Niet alleen voor kinderen is een tiny forest leuk en leerzaam. Ook de mensen in de buurt kunnen ervan meegenieten. Louwra zegt: “We willen heel graag dat buurtbewoners actief mee gaan helpen. Het tiny forest is gewoon openbaar en zeker in de eerste jaren hebben de aangeplante bomen en struiken regelmatig verzorging nodig. Als mensen in de buurt een beetje helpen wordt het alleen maar mooier. Een beetje water geven is al genoeg. Als de gemeente meehelpt wordt het nóg makkelijker. Natuurlijk door de grond beschikbaar te stellen, maar bijvoorbeeld ook door het bewateren te laten uitvoeren door de plantsoenendienst.”

“Een tiny forest is echt een makkelijke manier voor een stad om de doelstellingen ten aanzien van groenvoorziening te behalen.” zegt Bart: “De investering is relatief klein en doordat wij de grond vooraf goed bewerken en verrijken, groeien de jonge bomen ook ontzettend snel en sta je binnen een jaar of drie onder een bladerdak van een paar meter hoogte.”

Gesponsord door Stichting Sensa

Voor de aanleg dit tiny forest heeft Stichting Sensa het bedrag gesponsord. Een geweldig initiatief aldus Susan van der Veer en IVN. Maar ook commerciële bedrijven of een gemeente zelf kan een tiny forest financieren. Vaak is het belangrijkste dat een school of een groep buurtbewoners zich hard maakt voor de aanleg en zorg wil dragen voor de bomen na het planten. 

Wil je meer weten of ben je benieuwd hoe je in jouw buurt een tiny forest zou kunnen aanleggen? Kijk dan eens op https://www.ivn.nl/tinyforest

Fotografie: Sandra Reeb Gruber en Dewi Mulder

Tekst

 

Beeld

 

OOK LEUK

ADVERTENTIE

VOLG ONS

 
Vorige
Vorige

Winnaar Haerlems Bodem verhalenwedstrijd: “Wie niet twijfelt, leert niet”

Volgende
Volgende

Oude avonturier schrijft een boek (en jij kunt het winnen!)