Verdienen wat je verdient: onderhandelen over je salaris 

Wil ik dit lezen?

Bepaal zelf maar: Meer, meer, meer. Hoeft heus niet altijd, maar in het geval van salaris: meestal zeer welkom. We helpen je om bij je volgende sollicitatie nét even dat extra stapje te scoren.

 

Waarom settelen voor minder als je meer waard bent? Onderhandelen over je salaris: daar liggen verborgen kansen om niet alleen je inkomen te verbeteren, maar ook je carrière vooruitzichten. Maar weinig mensen onderhandelen over het salaris tijdens het sollicitatieproces en dat is zonde, je laat mogelijk geld op tafel liggen. Maar voor jou is dat straks verleden tijd. Leer hoe je kunt verdienen wat je verdient.

 

Het halve werk.

Voordat je de boksring betreedt, is het essentieel om je huiswerk te doen. Jij snapt ook: een goed geïnformeerde onderhandelaar heeft altijd een voorsprong. Daarom is die voorbereiding minstens zo essentieel als het gevecht gesprek zelf.

Die voorbereiding pak je zo aan:

Het belang van marktonderzoek.

Kennis is macht, vooral als het om salarisonderhandelingen gaat. Begin met een deep dive in de salaristrends van je sector. Websites als Glassdoor, PayScale en LinkedIn Salaris kunnen je inzicht bieden in wat anderen in jouw veld en regio verdienen. Zoek naar salarissen die overeenkomen met jouw ervaringsniveau en vaardigheden. Zo weet je waar je staat én wat realistisch is.

Het evalueren van je eigen waarde.

Nu je weet wat de markt biedt, is het tijd voor een spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Maak een lijst van jouw recente prestaties, unieke vaardigheden en relevante ervaringen. Maak de items specifiek en meetbaar; denk aan projecten die je hebt geleid, mooie verbeteringen die je voor elkaar hebt gebokst, of klantbeoordelingen die benadrukken dat je meer dan lekker bezig bent. Fijn, want allereerst precies de egoboost die je even kon gebruiken. Maar de concrete items zijn ook bewijs voor jouw waarde.

Het bepalen van je doel

Met de marktgegevens en je persoonlijke prestaties in handen, is het tijd voor de hamvraag. Wat wil je verdienen? Wees ambitieus, maar realistisch. Stel een bereik op dat jouw ondergrens weerspiegelt – het minimum dat je bereid bent te accepteren – en je ideale salaris. Dit bereik geeft je flexibiliteit en ruimte tijdens onderhandelingen. Het helpt je om zelfverzekerd en met openheid het gesprek aan te gaan.

 

Een voorbeeld van een mager doel.

 

Wat je moet weten over onderhandelen

Spannend? Jawel. Tuurlijk. Maar bedenk wel dat als je in deze fase bent aanbeland, je nieuwe werkgever jou gewoon wil hebben. Daarom ga je in het gesprek dat je nu gaat voeren de balans tussen vastberadenheid en flexibiliteit proberen te vinden. Tussen spreken en luisteren. Zo maak je het gesprek tot een succes:

Stel je flexibel en open op.

Zie onderhandelingen nooit als een strijd, maar als een samenwerkingsverband. Het doel is dat je het eens wordt. Eens wordt over iets dat voor beide partijen hartstikke gunstig is: jij een fijn salaris, je werkgever een nieuwe topper. Sta ook open voor alternatieve compensatie als een hoger basissalaris niet bespreekbaar lijkt. Denk daarbij aan bonussen, extra vakantiedagen, of opleidingsmogelijkheden.

Tactieken om het eerste aanbod te weerstaan. 

Het is zelden verstandig om het eerste aanbod direct te accepteren, zelfs als het aan je verwachtingen voldoet. Ging te makkelijk. Zit vast meer in. Neem dus altijd een pauze om erover na te denken, al is het maar een dag. Dit toont niet alleen dat je zorgvuldig en bedachtzaam bent, maar geeft je ook tijd om een tegenbod te formuleren.

Assertief maar respectvol.

Wees duidelijk in wat je wilt, maar blijf respectvol. Gebruik positieve formuleringen en benadruk hoe een verhoogd salaris jouw motivatie en bijdrage aan het bedrijf zal verbeteren. Vermijd negatieve of eisende taal; dat zet mogelijk wél je hele baan op het spel. Geen kwaad woord over je vorige werkgevers of collega’s en geen onrealistische eisen. Gebruik je assertiviteit om te focussen op de waarde die jij toe gaat voegen aan het bedrijf. Daar komen we nog even los op terug.

Omgaan met afwijzingen.

Wees niet ontmoedigd als je niet meteen krijgt wat je gevraagd hebt. Luister naar de redenen en bedenk of een tegenvoorstel mogelijk is. Vaak is een afwijzing het échte begin van de onderhandeling.

Veelzeggend non-verbaal.

Jouw lichaamstaal spreekt boekdelen. Sta rechtop, maak oogcontact en spreek duidelijk. Zelfvertrouwen (niet te verwarren met arrogantie) is een krachtig middel tijdens je onderhandelingen.

Iemand die een tekstballon omhoog houdt. Is dat nou non-verbaal?

 

Je toegevoegde waarde.

Krijgen wat je wilt = weten wat je wilt + weten wat je waard bent. We kijken in dit deel van het artikel naar dat laatste: hoe maak je jouw waarde duidelijk aan jouw nieuwe werkgever?

Benoemen.

Joehoe, gewoon benoemen. Je verwacht het niet. Wat maakt jou anders dan andere kandidaten of werknemers? Denk na over specifieke vaardigheden, ervaringen of prestaties die jou onderscheidend maken. Dit kan variëren van geavanceerde technische vaardigheden, leiderschapservaring, tot allerlei projectervaringen. Wat maakt jou uniek?

Put your money where your mouth is.

Nooit meer vergeten: concrete voorbeelden zijn overtuigender dan algemene beweringen. Bereid dus verhalen voor over hoe jouw werk heeft geleid tot meetbare resultaten. Heb je bijvoorbeeld een project geleid dat de omzet heeft verhoogd, efficiëntie heeft verbeterd, of de klanttevredenheid heeft gestimuleerd? Gebruik deze voorbeelden om jouw waarde te illustreren.

Vaardigheid Y x Bedrijfsdoel Z.

Hoe sluiten jouw unieke vaardigheden en ervaringen aan bij de doelstellingen van het bedrijf? Check de missie en visie van het bedrijf, de marktpositie en hun uitdagingen. Leg vervolgens de koppeling tussen jouw skills en hoe deze het bedrijf vooruit kunnen helpen. Zo wordt jouw waarde direct waarde voor het bedrijf. En dan is het prijskaartje van dat extra stapje salaris al snel een stuk kleiner. 

Typisch voorbeeld van iemand met een voorsprong.

 

Voorsprong pakken.

Waarom werk je ook alweer? Tuurlijk, ook omdat je het leuk vindt. Maar ‘leuk’ betaalt je hypotheek niet. Salarisonderhandelingen zorgen voor professionele ontwikkeling en dragen bij aan je tevredenheid én je financiële welzijn. Als je bij elke nieuwe functie of baan net even dat stapje extra zet, wat denk je dan dat dat over je gehele werkende leven scheelt? Aanbouwtje. Echt wel.

 

Jij bent aan zet.

Klaar om de daad bij het woord te voegen? Klaar om die salarisonderhandeling uit te spelen?

Check dan vandaag nog de toffe vacatures op Haerlems Bodem en sleep met deze tips een vorstelijke beloning binnen bij jouw toekomstige baan!

Volgende
Volgende

Reageren op vacatures doe je zo!