Reageren op vacatures doe je zo!

Wil ik dit lezen?

Bepaal zelf maar: In dit artikel delen we drie tips die het verschil kunnen maken tussen een standaard sollicitatie en één die de aandacht trekt. Kun jij die volgende baan gewoon lekker inkoppen.

 

We get it. De sprong naar je eerste of tweede echte baan is spannend. En soms ook ronduit ontmoedigend. Of je nu vers van je opleiding komt of klaar bent voor de volgende stap in je carrière, het begint altijd met een opvallende sollicitatie. Hoe onderscheid je je van de massa? Hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatie niet alleen wordt gezien, maar ook echt ‘binnenkomt’? Hoe doe je dat allemaal en blijf je ondertussen ook nog een beetje bij jezelf? Want op een eenwieler al jonglerend de bedrijfskantine in fietsen trekt zéker de aandacht. Maar waarschijnlijk kun je helemaal niet jongleren. Dus: het geheim zit ‘m in de details – de persoonlijke touch die je aan je sollicitatie toevoegt en de manier waarop je je passies, ervaringen, en creativiteit maximaal overbrengt. Drie tips!

 

Tip 1: niemand werft een dooie..

Tijdens een uitvaart staat men vaak stil bij de lange lijst prestaties uit het persoonlijke en werkende leven van de overledene. Een prachtige bloemlezing aan vaardigheden en ervaringen. Wat kon ie veel hè? Maar bedrijven werven graag levende mensen. Die zijn een stuk productiever. En dat betekent ook dat die indrukwekkende lijst aan vaardigheden en ervaringen jouw sollicitatie echt nog niet voldoende tot leven wekt.

Incoming: je passie en enthousiasme voor de specifieke functie én het bedrijf waarop je reageert. Meteen, in je eerste reactie. Werkgevers spreken het liefst kandidaten die meer bieden dan alleen de juiste kwalificaties. Kom je direct gemotiveerd over? Krijgt een werkgever meteen het gevoel dat je je in wilt zetten voor het succes van het bedrijf? Dáár toon je dat je leeft.

 

Een typisch voorbeeld van een niet geworven dooie.

 

Begin je sollicitatiebrief of e-mail daarom met een sterke, persoonlijke uiting van enthousiasme. Vertel waarom je specifiek voor dit bedrijf kiest en wat je zo aantrekt in de functie. Vermijd algemeenheden en wees zo specifiek mogelijk over de elementen van het bedrijf of de rol die je zo aanspreken.

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: "Ik ben geïnteresseerd in de functie van Marketingassistent bij uw bedrijf," probeer: "Ik ben zeer enthousiast over de kans om bij [Bedrijfsnaam] te werken, omdat ik graag bij wil dragen aan jullie innovatieve marketingstrategieën en focus op duurzaamheid.." Deze benadering toont niet alleen je enthousiasme, maar óók dat je je huiswerk hebt gedaan en echt begrijpt wat het bedrijf uniek maakt.

 

Tip 2: jij kan veel, maar is het ook relevant?

Ok, we waren het al eens: een sollicitatie die indruk maakt, is meer dan een lijst van kwalificaties en een opsomming van je vorige banen. Maar alleen een flinke dosis passie erop is niet genoeg. Het gaat er óók om hoe je jouw unieke ervaringen verbindt aan wat er voor de functie nodig is. Dus: je werkgever wil zien dat je niet alleen vol passie over de juiste vaardigheden beschikt, maar ook dat je begrijpt hoe je deze het best kunt toepassen op je nieuwe werkplek.

Hoe je dat doet? Reflecteer op je vorige rollen, vrijwilligerswerk, projecten of zelfs je persoonlijke passies, en identificeer concrete voorbeelden die aantonen hoe jouw ervaringen aansluiten bij de verantwoordelijkheden van de functie. Bijvoorbeeld, als je solliciteert naar een rol als manager van een team: beschrijf een situatie waarin je leiderschapskwaliteiten hebt getoond. Hoe je een project succesvol hebt geleid, onder uitdagende omstandigheden. Wees specifiek: "Als teamleider bij [Vorige Bedrijf], heb ik een cross-functioneel team van 5 mensen geleid bij een project dat [concrete uitkomst]." Dit toont niet alleen aan dat je relevante ervaring hebt, maar óók dat je resultaatgericht bent, eigenschappen die in elke functie van waarde zijn.

 

Gewoon doen: robots verslaan.

Tip 3: versla de robots met je creativiteit

We zagen al dat je nieuwe werkgever geen doden aanneemt. Je nieuwe werkgever is ook niet op zoek naar een robot. Met de steile vlucht die Artificial Intelligence doormaakt, kan je toekomstige baas al steeds makkelijker arbeidsplekken opvullen met computerkracht. Maar wees gerust: AI gaat niet komen met dat volgende grote creatieve idee. AI is misschien innovatief, maar het denkt niet innovatief. Dit is waar jij om de hoek komt kijken. Ja. Jij.

Maak je geen zorgen, je hoeft echt niet met die gouden vondst te komen. Waar het om gaat is dat je laat zien dat in staat bent bestaande processen te verbeteren. Nieuwe oplossingen te bedenken. Hoe je dat duidelijk maakt? Gebruik je sollicitatie om voorbeelden te delen van hoe je in het verleden innovatieve ideeën hebt bedacht of geïmplementeerd. Dit kan gaan over het optimaliseren van een proces, het introduceren van een nieuwe werkwijze, of misschien wel een inzicht vanuit je hobby.

Bijvoorbeeld: "Bij mijn laatste rol heb ik het initiatief genomen om onze contentstrategie te herzien, wat resulteerde in een 30% hogere engagement op onze sociale mediakanalen.” Dat is al mooi. Maar dit kun nog je toevoegen voor de ultieme genadeklap: “Ik zag kansen om interactieve content toe te voegen, waar onze doelgroep wild enthousiast van werd. Een aanpak die ik graag wil meenemen en verder ontwikkelen in de rol van [Functienaam] bij [Bedrijfsnaam]." Zo laat je zien dat je niet alleen klaar bent om uitdagingen aan te gaan, maar ook proactief zoekt naar manieren om dingen beter te doen. Watertanden zullen ze. Echt.

 

Bonustip: Up, close & personal

Kan ons het schelen: bonustippie. Eenheidsworst, daar krijgen de recruiters die je benadert dagelijks mee te maken. Brieven, CV’s en mailtjes die duidelijk zijn gemaakt om met een schot hagel op 316 verschillende bedrijven af te vuren. En dan kijken wat er misschien raak is.

Personalisatie zorgt ervoor dat je sneller raak schiet.  Door grondig onderzoek te doen naar het bedrijf en de specifieke functie waarop je solliciteert en die informatie te verweven in zowel mail, brief als CV, laat je zien dat je weet wat het bedrijf uniek maakt. Dat je weet hoe jouw vaardigheden en ervaringen bijdragen aan de missie en doelstellingen. Begin bijvoorbeeld je sollicitatiebrief met een opmerking over een recent project van het bedrijf dat je bewondert of een uitdaging waarvan je weet dat het bedrijf ermee te maken heeft. Dat levert twee voordelen op:

  • Je toont interesse en initiatief. Vinden ze helemaal mooi.

  • Je laat zien dat je moeite hebt gedaan om je verhaal specifiek voor deze club te maken. Vinden ze ook helemaal mooi.

 

Kleine hark, grote baan: jij gaat die sollicitatie inkoppen!

 

Hark die Haerlemse baan binnen!

Blijft staan: solliciteren blijft een uitdagend proces. En afgewezen worden is per definitie gewoon k*t. Maar door deze tips te gebruiken, ga jij meer doen dan het gros van je concurrenten voor dezelfde functie. Doordat jij je vuur laat zien, keihard bewijst dat jouw skills precies passen bij de vereisten. Door je creativiteit op tafel te leggen én door je inzending hyper-persoonlijk te maken. Dat is hoe jij die banen van Haerlems Bodem binnen gaat harken. Nodigen ze je alsnog niet uit voor een gesprek? Their loss. En door.

 

Jij bent aan zet.

Klaar om de daad bij het woord te voegen? Klaar om je sollicitatie naar een hoger niveau te tillen?

Check dan vandaag nog de toffe vacatures op Haerlems Bodem en reageer met deze tips als een pro op jouw toekomstige baan!

Vorige
Vorige

Verdienen wat je verdient: onderhandelen over je salaris